luni, 30 septembrie 2024

Geometria Văii Gaura

Geometria Văii Gaura din Bucegi mă atrage de fiecare dată când ajung la Vârful Omu. Văd mereu altceva. Condițiile atmosferice – aliatul tainic al fotografului – creează magia care bucură retina și învăluie nenumăratele planuri ale depărtărilor într-o magie bine regizată de natură.

Primele două ipostaze sunt surprinse sâmbătă la apus. Atunci mi-am adus aminte și de cea de-a treia imagine postată, pe care am realizat-o în 1998. Am folosit-o des în albumele mele de acum 25 de ani. A fost realizată pe film diapozitiv cu aparatul pe care-l vedeți în fotografia mea de profil. E un Toyo 45A II, 4x5 inch, iar fotografia în cauză este făcută cu o casetă de film 6x9cm. Diapozitivul a fost Fuji Velvia 50ASA. Procedura era următoarea: se monta un trepied solid pe care se punea aparatul. Se monta obiectivul și se cadra pe geamul mat. Focalizarea se realiza cu o lupă pe geamul mat după ce îți puneai o cârpă neagră pe cap. Imaginea era inversată stânga-dreapta și cu capul în jos. Apoi scoteai geamul mat și montai rollcaseta. Măsurai lumina cu exponometrul și fixai diafragma și timpul de expunere pe obiectiv. Închideai obturatorul și scoteai șubărul din rollcasetă. Luai declanșatorul flexibil între degete și declanșai. Apoi puneai la loc șubărul și puteai scoate rollcaseta de pe aparat pentru a monta la loc geamul mat. Toată procedura dura câteva minute bune, plus strânsul echipamentelor și mai ales greutatea lor. Era simplu, nu? Nici nu visam că voi trăi clipa în care voi fotografia și cu telefonul! 



duminică, 29 septembrie 2024

Cabana Omu si Calea Lactee

Am tras o fugă la cabana Omu ca să văd de sus ciclonul Ashley!

vineri, 27 septembrie 2024

joi, 26 septembrie 2024

Se aude de pe văi


 

miercuri, 25 septembrie 2024

Noapte de toamnă

marți, 24 septembrie 2024

Pasul Vâlcan

Prin pasul Vâlcan a trecut Mihai Viteazul în decembrie 1600 și se spune că i-ar fi murit calul din cauza efortului. Locul este marcat de un monument ridicat în 1932. Drumul unește peste munte județele Gorj și Hunedoara. În ultimii ani s-a ridicat în vârful muntelui "Panteonul din Pasul Vâlcan", pentru a aminti de luptele crâncene purtate în Primul Război Mondial pe aceste locuri. Drumul, deosebit de frumos, este asfaltat în partea hunedoreană, în partea gorjeană fiind practicabil doar cu un 4x4 performant. De necomentat lipsa de interes a autorităților gorjene care nu se mobilizează pentru a face acestă trecătoare montană accesibilă oricui.














luni, 23 septembrie 2024

Mr. Cad

Un reel de pe instagram mi-a atras atenția. Un bătrânel înconjurat de multă aparatură fotografică vorbește despre fotografie, afaceri și peliculă fotosensibilă. Este Mr. Alex Falk, adică proprietarul legendarului magazin londonez Mr. Cad. Mi-am reamintit că am vorbit cu dânsul și am făcut multă caterincă acum 30 de ani la Photokina. Eram împreună cu bunul meu prieten, dl. Mihai Musceleanu. Ne-a povestit cum a cumpărat toate stocurile de aparate foto din fosta Uniune Sovietică și, mai ales, copiile după legendarele aparate germane. Magazinul l-a fondat pe vremea când Elvis pleca în armată și după 60 de ani încă livrează echipamente noi și second hand în toată lumea. Alex Falk are 87 de ani și nu se dă bătut!

Imaginile sunt de pe site-ul propriu.

https://www.instagram.com/reel/C_qGsQkoZhU/?igsh=MW0yc3lzbG12c21kMQ%3D%3D&fbclid=IwY2xjawFd9a9leHRuA2FlbQIxMAABHZL4DrSlKUlQY5OdXtNQgl16RpBsr1_xWWUslH3ElWSsJDULMWJBA39u4w_aem_fN8_hwUeUmoEe6uLCMpe1g


duminică, 15 septembrie 2024

El Tatio

Gheizerele El Tatio („bunicul care plânge”) formează un câmp geotermal de origine vulcanică situat în munții Anzi în nordul Chile, deșertul Atacama. Se află la 4200 m deasura nivelului mării și reprezintă cel mai mare grup de gheizere din emisfera sudică și al treilea ca mărime din lume, după Yellowstone (Statele Unite) și Rezervația Naturală Kronotski (Rusia).

joi, 5 septembrie 2024

Recoltă

miercuri, 4 septembrie 2024

Western

marți, 3 septembrie 2024

Calea Lactee din Apuseni

Pe 22 august 2012 am facut un timelapse în Munții Apuseni cu un Canon 1Ds Mark III, 14mm/2,8, timp de expunere 14 sec.,diafragma 3,2 și ISO 1600. Camera a fost una profi, cap de serie, dar fără nicio legătură cu astrofotografia! Am tras vreo 280 de RAW-uri și timelapse-ul rezultat a fost un cadru de 2 sau 3 secunde dintr-un film documentar pe care l-am facut in 2014. În trailer este al treilea cadru! Mai scurt, evident!
După 12 ani am luat un singur fișier RAW și l-am prelucrat pentru a vă arăta Calea Lactee din Apuseni!


luni, 2 septembrie 2024

Taifas

duminică, 1 septembrie 2024

La apus