marți, 1 iulie 2025

După animale

 Accesul la subiect reprezintă cheia realizării unei fotografii de calitate. De cele mai multe ori ești pe cont propriu și trebuie să te descurci. Alteori, împarți căutarea cu un prieten. În recenta tură din Ceahlău, tovarăș de drum mi-a fost dr. Scami, cu siguranță, cel mai determinat fotograf de animale de pe la noi. Doctorul are antrenament de astronaut care se pregătește să plece spre Marte, așa că momentele cu el sunt adevărate teste de anduranță.

Câteodată apelezi la un ghid, un ranger sau un cunoscător al locurilor și al animalelor, pentru a realiza fotografia dorită. Am călătorit împreună cu ghizi extraordinari, fie prin țară, fie aiurea prin cele mai îndepărtate locuri de pe pământ. Samir Teslovan face parte din topul acestor personaje. E mereu o gazdă primitoare, știe locurile neumblate de oameni și cu ochii închiși, cunoaște comportamentul animalelor sălbatice, de parcă ar fi crescut printre ele, iar condusul off-road face parte din ADN-ul său. Peste toate astea mai poartă cu el și un aparat de fotografiat dotat cu un teleobiectiv. 

Așa s-au adunat toate ingredientele pentru a accede la subiect. Dar să nu uitați un lucru: Când fotografiezi animale sălbatice, sunt zile mai bune sau zile cu mai puțin noroc. Dar plăcerea de a fi cât mai conectat cu natura este mereu aceeași.
















luni, 30 iunie 2025

La stâna lui Ioan Groza

 Stâna lui Ioan Groza din Făget - model de curățenie și hărnicie!Multă sănătate domnului Groza, care la 76 de ani nu se lasă de ciobănie! L-am găsit preparând unt. A fost un prilej bun pentru a unge unt pe pâine neagră și presăra puțină sare. Cașul primit a fost ingredientul minune pentru o porție de clătite savuroase.









duminică, 29 iunie 2025

Galerya

sâmbătă, 28 iunie 2025

Lucrări agricole vegheate de Calea Lactee

jud. Călărași

vineri, 27 iunie 2025

Sfinxul, mereu enigmatic.

Ceahlău, 2025

luni, 23 iunie 2025

sâmbătă, 21 iunie 2025

Realimentare solara!

joi, 19 iunie 2025

Luna 97% la Cracovia



marți, 17 iunie 2025

„Delta Dunării – Amazonul Europei”

Expoziția în aer liber „Delta Dunării – Amazonul Europei” este expusă în grădina Bibliotecii Voievodale din Cracovia în perioada 23 mai – 10 august 2025.
Vinerea trecută am participat la vernisajul ei, în cadrul manifestărilor Festivalului Culturii Românești din Cracovia, organizat de Institutul Cultural Român din Varşovia. Timp de patru zile au avut loc colocvii, prezentări de filme recente importante, dar și o degustare de vin românesc. Orașul era împânzit cu afișe care anunțau manifestarea, iar interesul polonezilor pentru aceste manifestări culturale s-a concretizat printr-o prezență numeroasă. Timp de o oră am povestit despre fragilitatea ținutului deltaic și transformările sale din ultimele patru decenii, în care am întreprins multe documentări.
Dar am depănat și amintiri fotografice de demult. Întâmplarea a făcut ca acest vernisaj să aibă loc exact la 50 de ani de la primul meu contact cu pelicula fotografică. Dialogul s-a desfășurat cu ajutorul domnelor Julia Obrzu și Anna Kaźmierczak, bune cunăscătoare ale spațiului românesc.
Apoi am urmărit filmul „Dunărea Sălbatică” de Charlie Ottley. Englezul a înțeles bine esența acestui ținut fabulos și nu a fost sedus de imagini edulcorate. A călătorit în cele patru anotimpuri, a înfruntat zăpezi și înghețuri, pentru a desluși tainele pământului dintre ape.
Seara am revăzut la cinematograful de artă Kino Pod Baranami filmul „Moromeții 3” de Stere Gulea. Actorul Alex Călin a fost prezent și a răspuns întrebărilor unui public curios și mulțumit de vizionarea unui film de excepție.
#Rumuński Instytut Kultury w Warszawie #Institutul Cultural Român Varşovia