sâmbătă, 31 mai 2014

La Bookfest









miercuri, 28 mai 2014

Vizite la standul Ad Libri, Bookfest 2014

Dl. Christian Coanda si sotia au venit la standul “Ad Libri” de la Bookfest 2014 tocmai din insorita Florida!
Ma intreb ce simte prietenul meu cand aterizeaza pe aeroportul de la Otopeni si stewardesa spune ”Bine ati venit pe aeroportul Henri Coanda!”.
Cu siguranta ca se intreaba daca i-ati facut o casa memoriala stramosului sau!


Sankt Petersburg

Din colectia "Calator pe mapamond":

Sankt Petersburg

Text: Mariana Pascaru
Foto: Mariana Pascaru
176 pag, format 12.3x21 cm; 135 g/mp; coperta cartonata, plastifiata cu clape
ISBN: 978-606-8050-60-7 

Noua serie Calator pe mapamond este realizata în totalitate de echipa editurii Ad Libri – editura cu o prezenta îndelungata pe piata cartii de turism din România. Fotografi profesionisti si redactori cu experienta au gasit cea mai potrivita formula pentru un ghid complet, cu informatii numeroase, aduse la zi si verificate pe teren, ilustratii atragatoare, sfaturi practice si recomandari.

Bookfest 2014

A inceput Bookfest!
Va astept cu drag!

Program: Miercuri, Joi - 10.00 - 20.00
Vineri, Sambata - 10.00 - 21.00

Duminica 10.00 - 20.00


vineri, 23 mai 2014


joi, 22 mai 2014


miercuri, 21 mai 2014

Hramul istoric al Catedralei patriarhale - 21 mai 2014

Moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ale Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu şi ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, la hramul istoric al Catedralei patriarhale - 21 mai 2014.


marți, 20 mai 2014


luni, 19 mai 2014

Cu fostul coleg de facultate dr. ing. Mircea Dragoteanu. Ing. pentru ca e inginer si dr. pentru ca e medic. Intre timp si-a mai luat doua licente. Este personajul care poate juca cu mult succes rolul studentului pe viata. Dar student de nota 10!
Cred ca-i ajung degetele de la o mana daca ne-ar spune cate examene sub 10 a luat. Cand nu profeseaza medicina si cand nu are examene la facultate se dedica activitatilor culturale. Are sub tipar o monografie a statiunii Paltinis pe care o va lansa luna viitoare. Nu stiu cand isi gaseste timp Mircea pentru atatea lucruri! Culmea e ca le face si bine!

sâmbătă, 17 mai 2014


joi, 15 mai 2014


miercuri, 14 mai 2014

Dupa ploaie apare curcubeul!


marți, 13 mai 2014


vineri, 9 mai 2014

Concert Peter Gabriel

Tehnologia folosita de Peter Gabriel ar fi meritat un aparat de fotografiat de ultima generatie si nu un batran si obosit G9. Dar important e c-am fost acolo si am si o marturie. Nu stiu cum se face dar a sunat al naibii de bine si n-am avut deloc senzatia de disconfort pe care o am la multe concerte de zeci de mii de watti. Iar faptul ca artistul dolofan a facut fite si miscari ca pe vremea cand era tras ca prin inel, a ridicat sala in picioare. Spectatorii erau copti bine sau altfel spus o audienta de viitori pensionari, dar ce e mai frumos decat sa-i vezi pe bunici zbantuindu-se asa cum de multe ori n-o fac tinerii!



















joi, 8 mai 2014


miercuri, 7 mai 2014


joi, 1 mai 2014

Centrul de fotografie contemporana Robert Capa

Langa casa de bilete vad o vitrina plina cu carti semnate Robert Capa. Alaturi sunt doua bannere mari: unul de la Magnum si altul care anunta expozitia gen Press Photo a fotografilor din Ungaria. Salile de expozitie sunt impresionante prin marimea lor. De putine ori am vazut in Occident asa spatii generoase dedicate fotografiei! Intru in expozitie cu idei preconcepute rezultate din expozitiile ultimului deceniu de fotojurnalism romanesc. Stiu stilul colegilor romani: obiective super wide si unghiuri cat mai "mtv" la firul ierbii pentru fotografii cu puncte de vedere inedite. Parcurg pentru inceput cu viteza fotografiile colegilor maghiari si-mi dau seama ca-i vorba de o treaba serioasa pe care o pot descrie cu un singur cuvant: profesionalism. Fotografii sunt de toate varstele si alaturi de profesionisti consacrati intalnim si hobbyisti tineri si talentati. Temele sunt cele oferite de intamplarile zilelor noastre: alegeri politice, inundatii, inzapeziri, teme sociale, cultura, sport, natura, obligatoriu pasari, dar si Siria, Taksim. Cam 200-300 de imagini, printate cu ajutorul tehnologiei Canon. Exista si trei puncte cu proiectii video, dintre care unul intr-un cort negru cu imagine de cinema. Erau cateva printuri cu cate o culoare mai apasata, dar proiectiile sunt impecabile.
Daca la capitolul calitate stam bine, observ ca si la numarul de vizitatori situatia este roz. Sala e intesata de oameni interesati de fotografie si la intrare exista si un baby center, unde familiile isi pot lasa in grija odraslele. La a doua parcurgere a expozitiei incep sa fiu invidios pentru aceasta reusita. Conceptul expozitiei este cel generat de binecunoscutul WPP, dar aici imaginile sunt mai usor de digerat prin numarul mai mic de subiecte ce prezinta razboaie si atrocitati. Bineinteles ca marele premiu s-a indreptat spre un reportaj dintr-o zona fierbinta, Siria. Mai intalnim si alte cateva zone de conflict, dovada de flexibilitate pentru cativa fotografi maghiari inregimentati, probabil, in agentii internationale de presa. Raman placut impresionat de numarul mare de portrete: de la mineri care-si vor pierde obiectul muncii prin inchiderea galeriei pana la portrete academice ale oamenilor de cultura autohtoni. Sau un reportaj intr-un studio fotografic unde nu s-a schimbat nimic in tehnologia folosita in ultimii o suta de ani. Dar fotografilor maghiari le place sa fotografieze si-n Romania. In interesul lor intra celebrul cartier Craica si populatia bastinasa, marsurile politice sau religioase ale minoritatii maghiare de la noi, facatorii de mangal sau suporterii cu tinuta si atitudine hooligan care au descins la Bucuresti cu ocazia unui meci de fotbal. Expozitia beneficiaza si de un catalog tiparit in conditii de lux, la care, observ, au contribuit, alaturi de numerosi sponsori, si cei doi rivali – Canon si Nikon, fara a pretinde exclusivitatea evenimentului. In juriul acestei expozitii il gasim si pe Radu al nostru de la Reuters. Mare pacat ca astazi a devenit taciturn si introvertit si nu mai este ca acum 15-20 de ani, cand credea in destinul fotojurnalismului romanesc. Probabil ca are motive.
In concluzie, Centrul Capa trebuie sa fie o destinatie obligatorie pentru orice iubitor de fotografie cu ocazia unei excursii in capitala dunareana. Va dau si site-ul centrului (www.capacenter.hu), desi e mare pacat ca n-am gasit si butonul pe care scrie English. 


Mi-am permis sa public cateva fotografii din expozitie din admiratie si respect fata de munca colegilor din tara vecina si prietena. De multe ori cautam modele prin zari indepartate, dar e bine sa ne uitam si peste gard si sa ne inspiram din lucrurile bine facute.