vineri, 31 mai 2019

Programul de seară al Sfântului Părinte


Să vă arăt și fotografiile din această seară cu Sfântul Părinte. 
Dacă v-au plăcut vă aștept mâine și duminică la târgul de carte BOOKFEST și mai povestim. 
Romexpo, Pavilion B2.
Sâmbătă, 1 iunie: 10:00 – 21:00
Duminică, 2 iunie: 10:00 – 20:00
Intrarea liberă.

P.S. În ultimele două fotografii vedeți cum un fapt divers mi-a bulversat sistemul auto-focus al aparatului de fotografiat Panasonic GH5. Un ciudat din preajmă a trecut gardul de protecție și s-a îndreptat vijelios spre papamobil. Noroc că jandarmul din perimetru a fost super profesionist.











Sfântul Părinte la București


Sfântul Părinte mi-a făcut cu mâna dintr-un Logan!

P.S. Pentru că Papa folosește mașini mici și ieftine am ales și eu un aparat de fotografiat pe măsură: Panasonic GH5 cu 35-100/2,8.


miercuri, 29 mai 2019

“Bune și blânde” premiat la CRONOGRAF

Am plecat de la Festivalul Internațional de Film CRONOGRAF, ediția a XV-a, cu o zi înainte de final. Bookfest-ul bucureștean mă chema acasa, altfel aș fi stat cu mare plăcere la Chișinău, un foarte cald, ospitalier, viu și verde oraș european în care am revenit după ... 27 de ani!
Iată că veștile bune de acolo sosesc cu repeziciune datorită internetului. Filmul meu “Bune și blânde”, prezentat în cadrul secțiunii CadRO, a fost recompensat cu Premiul al II-lea. Comunicatul oficial spune: “Pentru meritul de a aduce spectatorilor o parte din neaoşa Bucovină, într-un documentar autentic, cald şi firesc, Premiul al II-lea a fost oferit documentarului „Bune şi blânde”, în regia lui Florin Andreescu, România. Premiul, în memoria cineastului Victor Bucătaru, a fost oferit de către fiul său, Sorin Bucătaru.”
Mă bucură mult această veste neașteptată, felicitări tuturor premianților, dar și participanților și, în special, organizatorilor, pentru că vreme de patru zile m-am simțit ca acasă, chiar dacă a trebuit, vremelnic, să port pașaportul în buzunar.







AD LIBRI vă așteaptă la BOOKFEST


Până duminică vă așteptăm la Bookfest!
Colecția ®Călător pe mapamond, realizată în totalitate de echipa editurii Ad Libri, s-a îmbogățit anul acesta cu 2 titluri: Tenerife și Israel și Palestinaiar în seria Albume de colecție a apărut albumul România – Suvenir, un portret fotografic reprezentativ al oamenilor și locurilor din România, seducătoare prin amestecul ei de occidental și oriental. 
În populara colecție Călător prin țara mea, ediție aniversară, au apărut încă patru titluri: TimișoaraCluj-Napoca, Orașe vechi, Orașe noi și Cetăți și bierici fortificate.

Între 29 mai 2 iunie ne găsiți la Romexpo, Pavilion B2.
Program:
Miercuri, 29 mai: 10:00 – 20:00
Joi, 30 mai: 10:00 – 20:00
Vineri, 31 mai: 10:00 – 21:00
Sâmbătă, 1 iunie: 10:00 – 21:00
Duminică, 2 iunie: 10:00 – 20:00
Intrarea liberă.









marți, 28 mai 2019

Librăriile din Chișinău

Plimbându-mă prin Chișinău descopăr cărțile mele expuse în vitrina unei mari librării din rețeaua “Librarius”. Nu știu prin ce canal de distribuție au ajuns acolo. În librărie găsesc și alte titluri, iar librăresele îmi spun că sunt titluri căutate și cu vânzări bune. Evident, mă bucur! Mai aflu și faptul că procentul de carte în limba română crește de la an la an. Un alt motiv de bucurie!







duminică, 26 mai 2019

La vot

Am votat alaturi de nepotii lui Stefan cel Mare. Chisinau, 26 mai 2019.







vineri, 24 mai 2019

"Bune și blânde" la CRONOGRAF


Filmul documentar "Bune și blânde" ajunge la Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF care se desfășoară în aceste zile la Chișinău.




joi, 23 mai 2019

Portretul unei ţări. România Mare fotografiată de Hoppé, 1923


O binemeritată restituire fotografică putem vedea în aceste zile la Biblioteca Academiei Române, sala Theodor Pallady. Expoziția se numește Portretul unei ţări. România Mare fotografiată de Hoppé, 1923“ și a fost curatoriată de dl. Prof. Adrian-Silvan Ionescu și Graham Howe. Celebrul fotograf portretist englez a călătorit timp de două luni de zile în România anului 1923. A fost primit de Casa Regală, apoi a ajuns în Delta Dunării, Țara Făgărașului, Sibiu, Brașov, Bucovina. A publicat doar 23 de fotografii într-un volum care a văzut lumina tiparului în 1924, iar restul materialului fotografic a stat în sertar vreme de 95 de ani. Cele o sută de fotografii expuse azi au un farmec aparte, nu neapărat dat de trecerea a o sută de ani, ci datorită faptului că pe vremea aceea întâi se vedea fotografia și apoi se declanșa. Nu cum se întâmplă în zilele noastre când întâi se declanșează și apoi se caută virtuțile estetice.
Cu această ocazie s-a tipărit și un catalog pe care l-am putut achiziționa de la editura Oscar Print.
Cine știe câte bijuterii fotografice care vorbesc despre o Românie de demult mai stau ascunse prin sertare fără să știm de ele? Și nu mai amintesc despre acele fotografii care ajung prin gunoaie datorită neprevăzutului vieții și, apoi, expuse la târgurile de vechituri sunt salvate de o mână de pasionați, printre care mă număr și eu.