miercuri, 1 mai 2019

Plugarul din Vad


Obiceiul agrar Plugarul este întâlnit și astăzi în câteva sate din Țara Făgărașului. Are loc în a doua zi de Paște. Spre deosebire de celebrele datini din Maramureș – Udătoriul de la Șurdești și Tânjaua de la Hoteni –, care beneficiază de bugete grase de la autorități, Plugarul făgărășan este pe cont propriu și rezistă numai din ambiția locuitorilor care nu doresc să uite moștenirea din bătrâni. Așa că familii vrednice scot un bănuț din pușculiță și se ocupă de cele necesare pentru buna organizare a obiceiului. Tinerii și copiii sunt principalii actanți, în vreme ce mamele, bunicile și fetele de măritat se ocupă de bucate, iar tații de muzicanți și băutură.
Plugarul – în acest an, Mihai Nicolae Moldovan - este cel mai tânăr gospodar al satului care iese la munca câmpului. Evenimentul a debutat cu ieșirea în câmp și realizarea unei brazde simbolice. Apoi tinerii s-au adunat la casa gospodarului care între timp s-a pitit. Parodia căutatului plugarului stârnește râsul participanților, iar după găsirea lui el este împodobit cu legături din grâu, care semnifică belșugul dorit de fiecare agricultor. După ce este urcat pe o grapă, întreaga suflare a satului îl însoțește până la râu. Urmează scufundarea în apă, iar Plugarul își face cruce și strigă “Hristos a Înviat!”. Participanții îi răspund cu “Adevărat a Înviat”. Urmează cel mai spectaculos moment: recuperarea grapei din râu, pentru care tinerii fac o baie zdravănă. După ce conturile sunt rezolvate între ei urmează binemeritata petrecere.
Pentru a da mai multă culoare relatării adaug la finalul fotografiilor din acest an și câteva imagini de demult de la Plugarul din satul Cuciulata. Fotografiile de arhivă le-am primit cu multă generozitate de la o tânără și frumoasă fiica a satului. Mulțumiri, Bianca Stroe!




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu