sâmbătă, 20 iulie 2019

“1989: Bucharest – Prague – Warsaw. Snapshots of the Transition to Democracy “


PHotoEspaña este un festival international de fotografie și arte vizuale care se desfășoară anual din 1998. An de an sunt prezentate peste 600 de expoziții care atrag peste o jumătate de milion de vizitatori. Din acest motiv festivalul este cel mai mare eveniment cultural din Spania.
Însoțit de dna Maria Floarea Pop, director ICR Madrid, la mai bine de o lună după vernisajul expoziției m-am aflat în sala unde lucrările mele din seria Flashback sunt expuse timp de trei luni. Expoziția are loc în orașul medieval Alcalá de Henares, situat la 35 de km de Madrid. Orașul, înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO, este vestit pentru Universitatea sa, fondata în 1293, pentru faptul că aici se acordă prestigiosul premiu pentru literatură Cervantes și, nu în ultimul rând, pentru faptul că aici s-a născut Miguel de Cervantes.
Evenimentul are loc în spațiul cultural El antiguo Hospital de Santa María la Rica, o clădire datând de la finalul secolului al XV-lea. Exemplar reabilitată, clădirea cu un nivel dispune de standarde profesionale pentru expunere: simeză, sistem de iluminare de cea mai bună calitate, aer condiționat...
1989: Bucharest – Prague – Warsaw. Snapshots of the Transition to Democracy “ aduce în atenția publicului un moment istoric important: căderea comunismului și ce a însemnat el. Polonia este reprezentată de cunoscutul fotograf Chris Niedenthal, un excelent fotoreporter premiat cu World Press Photo în 1986. Revoluția de catifea din Cehia și viața în comunism sunt prezentate de un grup de fotografi cehi prin imagini puternice, sugestive. În sala dedicată comunismului din România sunt expuse imaginile mele din seria Flashback, iar cele două volume cunoscute pot fi consultate de către vizitatori.
Toate fotografiile sunt în format 50x70cm, într-o monocromie viguroasă. Imaginile din întreaga expoziție sunt unitare, atât conceptual cât și tehnic, chiar dacă fiecare actant nu știa ce vor prezenta ceilalți. Când am ajuns la expoziție erau vizitatori, cu toate că la acel moment al zilei activitatea era redusă datorită temperaturii deosebit de ridicate.
La etaj mai erau două expoziții care nu aveau nicio legătura cu PhotoEspaña: una dedicată căilor ferate și o altă expoziție fotografică cu lucrări din anii '60 unde unul dintre semnatari este cunoscutul fotograf spaniol Francesc Català-Roca.
Trebuie să menționez că intrarea la majoritatea expozițiilor din cadrul PhotoEspaña este liberă, un semn al faptului că Spania a înteles de multă vreme importanța investițiilor în sectorul cultural. 






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu