vineri, 31 ianuarie 2020

Portretul unei țări. România Mare fotografiată de Hoppé, 1923

Despre fotografiile realizate în 1923 de Emil Otto Hoppé (1878-1972) în România v-am mai vorbit în postarea din 19 mai 2019, când erau expuse la Biblioteca Academiei Române. După un periplu brașovean, expoziția poposește de această dată la Muzeul Palatului Cotroceni.
Hoppé a fost un finanțist londonez care a făcut o frumoasă carieră în arta fotografică. Studioul său foto era faimos în Londra începutului de secol XX, toate personalitățile timpului călcându-i pragul. Pregătirea economică l-a ajutat de Hoppé să facă o frumoasă avere din fotografie. Astfel a început să călătorească în țări exotice și să realizeze albume fotografice turistice editate în Germania. Este unul dintre primii fotografi care deschide moda a ceea ce noi numim astăzi coffee table book. Petrece și în România două luni, timp în care fotografiază de la Casa Regală până la oameni sărmani întâlniți prin satele străbătute. Aceste imagini ale României de acum un secol au stat bine ascunse timp de aproape o sută de ani. Bucuria de a le vedea astăzi expuse sau reproduse în albume ne este făcută de către dl. Prof Adrian-Silvan Ionescu, care, împreună cu partenerul american Graham Howe, deținătorul arhivei Hoppé, a curatoriat valoroasele imagini fotografice. Muzeul Cotroceni vă invită să vă bucurați de aceste minunate fotografii.
#Emil_Otto_Hoppé #Adrian_Silvan_Ionescu
#Muzeul_National_Cotroceni
#Institutul_de_Istoria_Artei
#Graham_Howe










miercuri, 29 ianuarie 2020

Experiențe bahice la capătul lumii!


La capătul lumii, pe malul Mării Andaman, am parte de o inedită experiență bahică!
Plictisit de vinul local cu gust de doagă, mă duc prin târg să caut un vin de calitate. Târgul este de fapt o stradă, singura asfaltată, cu hoteluri orientate spre mare, iar pe cealaltă parte, cu case din bambus locuite de băștinași. De-a lungul acestui drum asiatic sunt baruri insalubre și SPA-uri modeste, unde micuțele birmaneze așteaptă turiștii dornici de un masaj de neuitat. Intru prin câteva buticuri pentru a studia oferta. Când colo, ce găsesc în prăvălia Green World Mart, pe care o vedeți în fotografie? Sticle cu vin alb, roze și roșu din Românica! Pe bune, chiar aici la marginea pământului, în acest loc uitat de lume! Sticlele de la Recaș sunt colege de raft cu cele din Franța, Australia, Africa de Sud și Chile! Cumpăr câteva sticle cu vin românesc, căci doar îi cunosc gustul și știu că e bine să consumăm produse autohtone!

#Cramele_Recaș #Castel_Huniade #Sole_de_Recaș
#i_am_wine_of_Romania
#panasonic_gh5 #iphone6s #andaman_sea #myanmar
#Ngapali_Beach








marți, 28 ianuarie 2020

Panoramă cu lole

Defilarea lolelor de duminică ar fi trebuit să înceapă cu o fotografie de grup. Dar în locul de plecare era haos! Civilii erau dornici să se fotografieze cu lolele. Fotografii și cameramanii cu greu se descurcau printre cei cu telefoanele mobile. Oricum, nu exista nici distanța corespunzătoare pentru a cuprinde cu un obiectiv wide grupul numeros. Nimeni dintre organizatori nu dădea semne că ar putea să facă puțină ordine în acest furnicar brownian pentru realizarea sedinței foto. A trebuit să mă descurc și să fac o panoramă cu cele 260 de lole pentru a rămâne un document despre continuitatea acestui frumos obicei săsesc dus astăzi mai departe numai de români!
Am fotografiat pe orizontală câteva cadre și cu ajutorul unui soft realizat de minți sclipitoare pot să vă prezint o panoramă!
Pe vremuri, adică pe vremea sașilor, un fotograf, tot sas, evident, cu un aparat de fotografiat pe placă de sticlă ar fi realizat o imagine de mare acuratețe pentru a stârni invidia celor din viitor.
Dar noi suntem români, vorba cântecului, și descurcăreala și haosul sunt deja in ADN-ul nostru!



#lole #agnita #canon1DsMkIII
#podișul_hârtibaciului



duminică, 26 ianuarie 2020

Gălăgioasele lole

Gălăgioasele lole au alungat astăzi spiritele rele și iarna. Programarea lolelor nu ține cont dacă a fost sau nu a fost iarna pe la noi!

#lole #agnita #canon1DsMkIII #canon6D
#podișul_hârtibaciului











sâmbătă, 25 ianuarie 2020

E totuși miezul iernii!


joi, 23 ianuarie 2020

Ultima rază de soare pe Inle Lake!



#inle_lake  #myanmar  #panasonic_gh4

miercuri, 22 ianuarie 2020

În vizită la dl. Viorel Simionescu

Ieri l-am vizitat pe dl. ing. Viorel Simionescu. Este unul dintre decanii de vârstă ai fotografiei românești și depozitarul istoriei fotografiei AAF-istice din ultimele șase, șapte decenii. Am discutat despre fotografie, despre cărți, unele realizate, altele rămase doar în faza de proiect. Am primit un minunat album despre Mănăstirea Văcărești, pentru a-mi aduce mereu aminte de prietenia noastră veche de peste patru decenii. Am discutat și despre fotografiile de demult ale domniei sale, care sunt foarte admirate pe net și strâng nenumărate like-uri și share-uri. Din păcate, totul este doar virtual, pentru să prietenii mai vechi sau mai noi nu-l mai sună și nici nu-l vizitează. A spus odată cineva: „Aveți grijă, e o boala care se ia”. Sau mai clar: timpul va trece peste fiecare.




luni, 20 ianuarie 2020

Seychelles Paradise Flycatcher



sâmbătă, 18 ianuarie 2020


vineri, 17 ianuarie 2020

Are balta pește!


#inle_lakey #myanmar  #panasonic_gh4

joi, 16 ianuarie 2020

O familie religioasă



miercuri, 15 ianuarie 2020

Și călugării mănâncă


Cu siguranță v-ați aflat la vreo mănăstire la ora mesei și ați văzut călugării mâncând în trapeză. Cam despre asta este vorba în imaginile următoare, doar că fotografiile sunt dintr-o mănăstire budistă. Masa este asigurată zi de zi de către familii care doresc să aducă ofrande. Și scot din buzunar cam două-trei mii de dolari. Dacă vă hotărâți să faceți acest dar mănăstirii, să știți că o să fiți programați cam peste un an. Toate celelalte zile sunt deja rezervate!

#mandalay #myanmar #panasonic_gh5  #panasonic_gh4










vineri, 10 ianuarie 2020

Oltul lângă Avrig


joi, 9 ianuarie 2020

Urși și burduhoși