Cu emoție m-am plimbat astăzi prin liceul “Ion Luca Caragiale” din Ploiești al cărui elev am fost și eu. Școala, cu o vârstă impresionantă - ființează din 1864 -, este găzduită din anul 1948 într-un frumos palat monument istoric, realizat cu aproape un secol în urmă după planurile arhitectului Toma T. Socolescu.
Mi-am regăsit și sala de clasă, ce poartă astăzi numele scriitorului Geo Bogza. Trecerea anilor a dus la înlocuirea băncilor și a tablei negre cu una albă. Pentru a marca fotografic evenimentul l-am pus pe Mihnea în banca din fața catedrei, bancă pe care am ocupat-o eu vreme de patru ani. Andrei, colegul său, l-a acompaniat cu amuzament în această tentativă a unui alter ego fotografic. Apoi am salutat și sala de clasă unde a învățat Nichita Stănescu și i-am trecut în revistă pe academicienii școlii gravați pe placa de marmură din holul central.
Laboratoarele pline cu computere de la etajul al doilea îi așteptau pe adolescenții veniți la concursul internațional de informatică al cărui afiș îl puteți vedea alăturat. De câțiva ani asist din umbră această lume a IT-iștilor în devenire și deja îi cunosc cu nume și prenume, atât pe copii, cât și pe meritorii profesori.
Cred că și Caragiale i-a privit astăzi uimit pe acești tineri sclipitori ai anului 2020! Cu siguranță nenea Iancu le înțelege mai bine năzuințele lor decât o putem face noi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu