luni, 31 mai 2021
sâmbătă, 29 mai 2021
joi, 27 mai 2021
Ciocârlia urecheată
În Bucegi a ajuns ciocârlia urecheată - eremophila alpestris.
Vă invit să o ascultați preț de 10 secunde!
www.adlibri.ro
miercuri, 26 mai 2021
Vârful Baiul Mare
Îmi plac mult panoramele în raportul 1:2 pentru că le văd deja spread, adică pe două pagini, într-un album!
marți, 25 mai 2021
duminică, 23 mai 2021
vineri, 21 mai 2021
marți, 18 mai 2021
luni, 17 mai 2021
vineri, 14 mai 2021
Domnul învățător nu este acasă
Domnul învățător nu este acasă
La începutul secolului trecut, învățătorul Pavel Păun ajunge în Târlești și va rămâne pentru toată viața. Avea o misiune importantă: să-i învețe buchea cărții pe cei născuți pe aceste meleaguri. Tatăl meu îl caracteriza ca fiind un dascăl de excepție, dar foarte, foarte exigent. I-a fost elev.
Zilele trecute m-am strecurat prin iarba necosită din curtea învățătorului. Nu a fost greu. Gardurile din lemn au putrezit. Au rămas doar falnicele porți din metal. Vopsite odinioară în verde sunt mâncate astăzi de rugină, dar stau tot falnice. Cu multe decenii în urmă, gașca, formată din nepoți și veri de diverse grade, a făcut în curtea dascălului un teren de tenis, un fel de replică târleșteană a Wimbledonului regal. Eu eram cel mai mic din gașcă și mi se încredințase cel mai important rol: copil de mingi. După câteva veri gașca s-a destrămat. Am rămas doar eu să-l vizitez pe dascăl și așa am devenit partenerul său de table. Partidele aveau loc în pridvorul casei, iar confruntările erau nemiloase. Domnului învățător nu-i plăcea să piardă. Într-o noaptea, casă cu pridvor a fost mistuită de flăcări. Atunci domnul învățător a început să-mi povestească din tinerețe și să stea docil în fața aparatului meu de fotografiat. Poveștile erau din altă lume, nu știu cât pricepeam din ele. În schimb, fotografiile cu învățătorul Păun mi se păreau puternice. Privirea sa acumula zbuciumul întregii vieți.
joi, 13 mai 2021
marți, 11 mai 2021
Update postarea anterioară
Pentru a dovedi existența piramidei din vârful Priporu sau La Gâlicei am găsit o imagine din anul 1944. Calitatea este corespunzătoare vremurilor, dar cred că nu greșesc identificînd următoarele personaje: Nicu Păun (stânga sus), Octavian Andreescu (tatăl meu – stânga mijloc), Nela Mihalcea născută Păun (stânga jos), Eliza Carafizi născută Andreescu (dreapta jos). Cine ne poate ajuta să identificăm și celelate personaje este binevenit.
Nu ar fi lipsit de interes dacă am mai scana din fotografiile vechi, existente prin gospodăriile tărleștene, pentru a păstra memoria înaintașilor născuți pe aceste meleaguri. Cine are astfel de imagini îmi poate scrie un mesaj!
luni, 10 mai 2021
La Gâlicei
Astăzi promovăm frumusețile Târleștiului, văzute de pe vârful Gâlicei. Vedem o mică parte a satului, iar pe fundal ni se arată, cu petice de zăpadă, munții Baiului. În limbajul local, gâliceii sunt florile de ciuboțica cucului. Bănuiesc că de-a lungul vremurilor, sătenii au tratat gâlcii cu ceai făcut din planta care se găsea din abundență în poienița din vârful dealului. În anii copilăriei mele exista și un așa-zis monument, o piramidă din lemn, pe care doar cei fără rău de înălțime cutezau s-o urce până în vârf, de unde puteai scruta depărtările deasupra vârfurilor pădurii de foioase. Parapetul folosea orientării avioanelor sanitare care parașutau, prin anii '60, medicamente în curtea grădiniței, unde exista un punct sanitar. La finalul acestei colecții de fotografii vă ofer în premieră și trei imagini realizate în anul de grație 1977! Cu mine adolescent, evident. La baza monumentului se poate citi Vârful Priporu!