duminică, 21 august 2022

Vârful Moldoveanu

Am semnat condica pe vârful Moldoveanu și, după cum vedeți în fotografie, cu greu am mai găsit un locșor în cartea document bine protejată de clima aspră de la 2544 m. Da, Munții Făgăraș sunt irezistibili și îi atrag ca un magnet pe iubitorii de înălțimi, de peisaje unice și pe cei care vor să realizeze o fotografie memorabilă care le va aduce o mulțime de aprecieri din partea celor care nu au șansa să ajungă pe acoperișul României.

Acest vârf cu faimă poate fi atacat din toate direcțiile și, vă garantez, fiecare traseu este fermecător, dar ca pentru orice bijuterie unică trebuie plătit un preț însemnat. Adică efort, rezistență fizică și multă voință.

Câteva date tehnice despre traseul pe care l-am făcut, deoarece și eu m-am documentat și constat că mărturiile sunt foarte personale și de multe ori pot induce in eroare.

Am atacat acest vârf din partea sudică și anume prin Valea Rea, de la stâna lui Burnei. Traseul începe din comuna argeșană Nucșoara unde există mai multe pensiuni construite recent și cu servicii foarte bune. Drumul forestier are aprox. 35 de km și poare fi parcurs în două ore și jumatate cu o mașină normală, iar timpul poate scădea cu o oră în cazul unei mașini 4x4. Asta dacă conduceți cu atenție și nu doriți să rupeți mașina. Drumul este bine întreținut, nu există șleauri cu noroaie lăsate de TAF-uri, dar, repet, este un drum forestier care urcă până la 1300 de metri altitudine. Doritorilor de asfalt le recomand să renunțe la acest traseu și să aleagă alte rute.

Traseul montan durează 5 ore dus, așa cum scrie realist și pe indicator, iar coborârea se face cam în trei ore. Practic sunt două căldări, Valea Rea și căldarea Moldoveanului, iar apoi o cățărare spectaculoasă pe Viștea și asaltul final. Traseul este de la început un urcuș susținut deoarece diferența de nivel este de 1250 de metri. E ceva! Ultima parte e și cea mai frumoasă deoarece are și porțiuni de cățărare și câteva locuri unde există lanțuri. 

Pentru succesul unei ascensiuni în Făgăraș starea vremii este un factor hotărâtor. Zilele frumoase din timpul verii sunt rare, așa că va trebui să consultați cu mare atenție prognozele meteo. Și eu am așteptat vreo 3 săptămâni până am fost sigur că am ales ziua norocoasă!

Apoi, pregătirea fizică și rezistența la efort sunt deosebit de importante. Dacă iubiți muntele și mergeți constant pe munte înseamnă că știți deja cum să îl abordați. Dacă sunteți începători este important mai întâi să vă documentați, să vă antrenați cu trasee mai ușoare și să vă alegeți un companion cu experiență. 

Ceea ce este foarte ușor pe vreme frumoasă poate deveni de coșmar pe vreme potrivnică! Și nu uitați că pe munte vremea se poate schimba radical în câteva zeci de minute, iar retragerea se face cu dificultate și durează ore bune.

Pentru a încheia într-o notă optimistă: am văzut pe acest traseu destui copilași de 6-7 ani care se bucurau tare mult de munte, dar și seniori de 70 de ani care reveneau cu mult drag în aceste locuri. Dar mai vezi și tineri de 20 de ani epuizați de efort, deoarece au o condiție fizică precară și multe kg în plus datorită ispitelor contemporane. Pe lângă conaționali am întânit și elvețieni, polonezi, francezi, moldoveni, spanioli.

Mișcarea fizică în natură nu dăunează, totul e doar voință!










Gabi aprinde câte o candelă pentru cei dispăruți pe munte
Tânără din Republica Moldova dornică să cunoască frumusețile României




Ceața poate veni când nu te aștepți

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu