sâmbătă, 18 septembrie 2010

Nikon la trei ani

Nikon renunta la scutece pentru ca a facut trei ani. In Romania, bineinteles. Asa ca de la petreceri cu staif s-a ajuns la un big party unde cu greu gasesti si cunoscuti. Pentru ca s-a organizat sub cupola Circului chiar ca a fost circ. La intrare am primit o hartie in care sub semnatura ne angajam sa nu publicam fotografiile facute artistilor. Parca eram cu o trupa de 200 diabetici in vizita la fabrica de dulciuri.
Trecand peste acest amanunt tipic romanesc pot sa caracterizez intalnirea prin consumerism. Si pentru ca acest cuvant nou al limbii romane are doua intelesuri am sa dau si a doua varianta agreata de unii lingvisti: consumism.

Spre sfarsitul anilor 70, cand faceam primii pasi in fotografie, Nikon reprezenta pentru mine treapta cea mai de sus in materie de aparate fotografice. Iata ca au trecut destui ani de atunci si inca nu mi-am putut permite acest brand. Astept sa-mi vina randul la croaziera spatiala si atunci cu siguranta voi fi obligat sa folosesc numai Nikon.
Si pentru ca vorbeam de interdictii fotografice dau si eu o fotografie cu o coroana regala. In vara ce tocmai a trecut am fotografiat in doua tari scandinave bijuteriile coroanei. Cei ce le pazeau erau tare relaxati si nu m-au pus sa semnez hartii sau sa raspund la intrebari stupide.
Iar in materie de aparate foto am ajuns la concluzia ca cel mai bine pentru timpuri de criza e sa folosesti aparate mici. Nu de alta, dar ajuta la sanatate si la bugete subtirele.

P.S.
1. Daca aveam cumva interdictie la a fotografia si umbrele artistilor imi cer iertare si promit ca am sa sterg pozele si n-am sa mai comit astfel de greseli.

2. In parcul de langa circ sunt mai multe locuri de joaca pentru copii. Am fost si eu acolo ca sa-mi fotografiez copilul si m-am trezit inconjurat de o armata de copilasi care se ofereau drept modele. Poate ca la urmatoarele evenimente Nikon organizatorii vor avea mai multa imaginatie pentru a da satisfactie hoardelor de fotografi.


5 comentarii:

 1. Evenimentul a fost foarte interesant din ce am vazut la televizor. E de apreciat faptul ca au oferit diplome si premii celor mai activi de pe forum... Dar numai in Romania nu ai voie sa faci poze la un eveniment... Oamenii astia nu isi dau seama cata publicitate isi pot face daca toti cei prezenti publica pozele...
  Cand n-ai cap vai de picioare...
  P.S. Foarte frumoase pozele postate... Cu ce aparat sunt realizate?

  RăspundețiȘtergere
 2. P.S. Astazi mai putin conteaza aparatul cu care lucrezi pentru ca toate sunt foarte bune. Chiar incredibil de bune. Canon, evident! 7D cu 18-135. Cu aceasta configuratie am scapat de cateva kg bune din geanta foto. Recomand cu caldura aparatele mai usoare.

  RăspundețiȘtergere
 3. Stimate Domnule Andreescu,

  Avand in vedere ca gazda noastra pentru acest eveniment, Circul Globus, a dorit sa isi protejeze momentele artistice prin interdictia publicarii, cred ca este manierat sa ii respectam dorinta. Pana la urma daca mergem la cineva in vizita si regula casei este sa ne descaltam, din respect ne vom descalta chiar daca nu ne place.

  Noi speram ca satisfactia unui fotograf, despre care spuneti ca nu a fost implinita, sa vina mai degraba din fotografiat decat din publicarea fotografiilor. Dupa cum stiti, acea hartie pe care ati semnat-o interzicea publicarea in scopuri comerciale a fotografiilor, si nu fotografierea in sine. Iar momente de fotografiat cred ca au fost mult mai numeroase decat in Parcul Circului, pe care il amintiti: acrobatii, dresaj de tigrii, momente muzicale.

  In final vreau sa adaug ca ne pare rau de faptul ca evenimentul nu a fost pe placul duneavoastra si speram ca urmatoarele sa vi se para mai antrenante si mai atragatoare.

  RăspundețiȘtergere
 4. Am fost la evenimentul Nikon...
  Intrebare pentru dl. Dobre - de cine sa isi protejeze momentele artistice, gazda? De spionii rusi sau de cei americani? Sunt secrete de stat momentele artistice de la circ???
  Organizatorul ar fi trebuit sa stie ca aduce fotografi la eveniment... Daca gazda insista ca nu se pot face fotografii... ok, se cauta alta gazda. Se putea inchria o sala de teatru si o trupa de actori care nu ar fi comentat ca li se fura numerele. Mai ales ca se puteau alege cu nenumarate fotografii, din care isi puteau alege cele mai bune instantanee. Si economiseau banii dati fotografului angajat pentru eveniment...
  Referitor la hartia in care te obligai sa nu publici fotografiile... pai a verificat cineva daca datele sunt corecte? Se putea trece orice date, nu verifica nimeni. Eu, daca eram de rea credinta, aduceam aparatul foto, completam datele din hartie cu numele Horia Brenciu, faceam fotografii lui Breniu si le publicam peste tot. Ma putea acuza cineva? Pe ce baza?
  Dar eu nici nu am adus aparatul foto....

  Asta e...

  RăspundețiȘtergere
 5. Stimate domnule Mocanu, ma simt nevoit sa repet cele spuse si anterior: nu a fost interzisa fotografierea, ci publicarea fotografiilor realizate in timpul numerelor de circ.

  Horia Brenciu, pe care il amintiti, nu a fost de exemplu numar de circ (cel putin in sensul propriu al cuvantului), iar fotografiile cu el au fost publicate de nenumarati participanti.

  Dar dumneavoastra nici nu v-ati adus aparatul foto. Asta e...

  RăspundețiȘtergere