luni, 7 februarie 2011

Corespondenta de la FlyingMonk

Am primit o corespondenta de la FlyingMonk Radu Polizu. Ii multumesc pentru text si imaginile realizate cu iPhone 4 si dau copy si paste:


In expozitie sunt in principal fotografiile a 3 fotografi:

Robert Capa (Andre Friedman), Gerda Taro (poloneza, care atunci avea si ea alt nume. A murit in lupte la 25 de ani. Era prietena lui Capa, el filmand uneori si ea pozand) si David "Chim" Seymour.

Mai este inca un prieten de-al lor, parca il cheama Fred Stein.

Toti erau evrei emigranti din Ungaria, respectiv Polonia si Germania si luptau ca si Walter Roman pentru Republica in Spania.

Chestia asta cu razboiul din Spania este foarte romantica si a fost groaznic ca a castigat ca prin miracol Franco, desi Republica controla majoritatea Spaniei. Dar daca vezi pozele, toate sunt cu pumnul ridicat si secera si ciocanul, asa ca daca ai uitat iti aduci aminte ca noroc cu Franco ca altfel studiam comunism in fata la Louvre, cu siguranta.

Expozitia prezinta expunerile, rollfilmele si telegramele care le cereau tovarasilor sa-i ajute pe cei trei care faceau munca de propaganda caci doar le furnizau material fotografic. Ei au reprezentat media pentru acel razboi din partea Republicanilor, fiind corespondeti la reviste franceze de stanga.

Daca vrei detalii, ai aici link-ul: http://museum.icp.org/mexican_suitcase/story.html


Iti traduc o chestie acum:

"Cum au ajuns exact negativele in Mexico City nu se stie. In octombrie 1939, cand fortele germane se apropiau de Paris, Robert Capa a plecat cu vasul la New York pentru a evita capturarea de catre germani si internarea ca un simpatizant comunist. Capa a lasat toate negativele sale in atelierul sau din Paris, la 37 rue Froidevaux, sub supravegherea laborantului sau Imre "Csiki" Weiss (1911-2006). Intr-o scrisoare datata 05 iulie 1975, Weiss spune: "In 1939, cand germanii s-au apropiat de Paris, am pus toate negative lui Bob intr-un rucsac şi am plecat pe bicicleta la Bordeaux pentru a incerca sa le pun pe o nava pentru Mexic. Am intalnit un chilian in strada si i-am cerut sa ia pachetul meu cu film si sa-l duca el la consulat pentru pastrarea in siguranta. A fost de acord. Csiki, de asemenea, un emigrant evreu maghiar, nu a reusit sa iasa de pe teritoriul francez si a fost internat în Maroc pana în 1941, cand a fost lasat sa plece cu ajutorul fratilor Capa si a ajuns in Mexic la sfarsitul acelui an"


In expozitie sunt fotografii A4, dar si printuri cu expuneri, multe thumbnails pe o pagina, contacte cum le ziceti voi. Pozele sunt de razboi sau imagini din orase. Este foarte mult scris si este interesant ca au urmarit toate bataliile si au documentat imens. Multe imagini au fost foarte folosite de propaganda. Unele sunt foarte bune si puternice. Cele despre lupte pe mine nu ma incanta deloc.

Lumea vine ca de asta au si extins-o. Trebuia sa fie pana la 5 ianuarie 2011 si au prelungit-o pana in mai. Dar nu este coada ca la IFP, nu este MOMA sau MET. Este mai mult pentru cunoscatori. Dar sunt si turisti.

Impresia personala ti-am spus-o: iti aduci aminte cu groaza ca daca romantica Republica ar fi castigat cantau si ei la fel ca noi, si atunci nu mai era Europa de Vest, ci poate una de Centru cu mare noroc..... Sunt cateva filme de atmosfera, unul cu soldati americani care au voluntarizat pentru frontul republican si care are footage realizat de Capa.


Cu prietenie,


Radu FlyingMonk PolizuSi pentru ca tot suntem in lumea muzeala dau si eu o stire care, cu siguranta, nu va fi publicata pe site-urile romanesti de fotografie. Lucrarile romanesti de fotografie realizate in perioada comunista ajung sa fie apreciate prin lumea buna a artei:


http://www.romanialibera.ro/arte/oameni/ion-grigorescu-expune-la-tate-modern-215922.html

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2005-03-17/ion-grigorescu-modelul-nostru-traditional-nu-este-biserica-turistica.html

http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=113302


http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_GrigorescuNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu