vineri, 1 martie 2013

Radu Sigheti ne vorbeste


Il ascultam pe Radu Sigheti vorbind pe youtube in filmuletul ''Omul priceput - Fotograf  Radu Sigheti '', difuzat de Trinitas TV. Mi-a atras atentia remarca sa ca, daca reusesti intr-un an sa faci una sau doua fotografii remarcabile si maximum zece intr-o viata de fotograf, atunci poti spune despre tine ca esti un om implinit. 
Imediat dupa Revolutie, Radu s-a inrolat in armata. Nu, nu in armata nationala, ci in armata internationala a fotojurnalistilor. Radu lucreaza de atunci pentru o respectabila agentie de presa internationala. Un cinic confrate ar putea afirma in cel mai pur stil romanesc: "E mercenar, dom'le!" Nu, Radu nu e mercenar, pentru ca iubeste fotografia si meseria care i-a dat un sens in viata. Si numai el ar putea sa ne povesteasca cat ceai cu paine neagra a baut din gamela, caci asa primesc soldatii in campanie. Iar marmelada este doar pentru ziua de duminica sau pentru marile sarbatori. Intr-un astfel de job lumea nu rezista multa vreme sau, altfel spus, nu te tin ei ca sa prinzi pensia. Daca Radu e o exceptie, probabil ca se datoreaza calitatilor sale. Doar nu se incurca o agentie cu fitecine!
Si tot uitandu-ma la film ma puneam in postura unui nou venit in lumea fotografica, aflat in fata unei mari dileme. Tinerii fotografi amatori ai internetului sau, mai corect spus, fotografii stahanovisti realizeaza saptamanal cate o expozitie, o publicatie la doua saptamani si te mai miri ce nazbatie fotografica in numele propasirii si promovarii ARTEI FOTOGRAFICE. Si incerc sa ies din aceasta dilema: sa-i dau crezare lui Radu Sigheti, fotograf cam ridat si imbatranit, sau noii generatii ce striga si da din coate pentru a-si face loc intr-o lume fara principii si morala. Nu-mi dau seama ce-ar alege noul venit in lumea fotografiei, dar, probabil, ca noua generatie i s-ar parea cool, trendy si haioasa. Daca personajul nostru imaginar ar fi unul ce nu a chiulit la orele de romana din liceu, probabil, ca si-ar aduce aminte de indemnul lui Ion Heliade Radulescu facut la mijlocul secolului XIX. "Fotografiati, baieti, orice, numai fotografiati!". Dar, cum eu traiesc in secolul XXI, va rog sa-mi dati voie sa nu ascult povata ilustrului nostru carturar si sa-i dau crezare lui Radu Sigheti, a carui remarca am mai intalnit-o la fotografii de elita. Iar fotografilor de sambata si duminica le urez sanatate si spor la promovarea si propasirea artei fotografice romanesti!

Un comentariu:

  1. \ frumos gindit ..frumos scris ...!

    ceea ce spui tu este de neinteles pentru 90% din primadonele digitalului..

    RăspundețiȘtergere