joi, 12 iunie 2014

Paltinis - 120 de ani

La inceputul verii, fostul meu coleg de facultate, astazi dr. Mircea Dragoteanu, ne-a invitat la lansarea primei monografii a statiunii Paltinis, primul asezamant din Carpati destinat iubitorilor de munte, care pe 10 iunie a implinit 120 de ani. Mircea si-a luat ragaz si a lucrat la aceasta carte timp de douazeci de ani. Suficient timp pentru a aduna de la colectionari o iconografie impresionanta si nenumarate povesti petrecute la 1400 metri altitudine care astfel au devenit nemuritoare. In tot acest timp nelinistitul meu coleg intr’ale electronicii si-a luat doctoratul in medicina si istorie, iar in curand va deveni absolvent si de drept. Probabil ca-n urmatoarele decenii Mircea va mai absolvi cateva facultati si nu se va dezice de nota lui preferata, zece! A fost un minunat prilej pentru a ma reintalni cu fosti colegi de facultate pe care nu-i mai vazusem din timpul oranduirii socialiste multilateral dezvoltate. Normal c-am avut multe de povestit, dar dl. dr. a vorbit incontinuu. Nu l-am vazut atingandu-se de mancare si alcool cred ca n-a mai consumat din timpul studiilor la electronica. Asa c-am stropit intalnirea cu ceaiuri fine pentru ca sunt un bautor inrait al acestei licori si mai ales pentru ca am descoperit ca si fostii mei colegi prefera aceasta bautura savurata in stil englezesc.
Sa mentionam ca, dincolo de cele mai nobile ganduri, cineva trebuia sa puna in functiune tot acest sistem. Si ma refer la cei care patroneaza hotelul Hohe Rinne si care au facut posibila aparitia in conditii de lux a volumului. Nu mai are sens sa le multumim pentru ospitalitatea dovedita pentru ca un hotel de patru stele are in fisa postului aceasta cerinta. Asa mi-am adus aminte c-am mai stat in aceasta structura hoteliera pe vremea cand aveam vreo zece ani.
Sunt sigur ca Mircea are deja incepute alte volume surpriza, iar la timpul potrivit ne va aduna pentru a ne oferi adevarate lectii despre inaintasii nostri ilustri.
Asa ca va doresc sa-l descoperiti de dr. Mircea Dragoteanu in calitate de scriitor si va doresc sa nu-i deveniti pacienti. Cu siguranta ca dupa multele ore petrecute in spital in lupta cu cele mai cumplite maladii, fostul meu coleg simte nevoia sa se retraga intr-o lume mai buna si mai colorata. Si noi ii multumim pentru toate aceste activitati!Un comentariu:

  1. frumos scis ,frumos ilustrat .
    mi-a creat senzatia ca am fost acolo si eu la eveniment

    RăspundețiȘtergere