sâmbătă, 4 octombrie 2014

Despre vernisaj

Primariile europene gasesc de cuviinta sa organizeze expozitii fotografice pe diverse teme. Si ceea ce este mai important, sa le si finanteze.
Cu un lobby bine facut de catre reprezentantii oficiali ai Romaniei in Spania – ICR Madrid si Consulatul General al Romaniei la Barcelona – au fost invitati doi fotografi romani cu o expozitie despre comunism si caderea Cortinei de Fier. Castelul Montjiuc din Barcelona gazduieste pana pe 11 ianuarie 2015 expozitia noastra. 
Intrarea la castelul-fortareata costa 5 euro si pe langa vizitarea lui poti avea o superba vedere de sus a Barcelonei si a Mediteranei, te poti relaxa la un restaurant si poti vizita doua expozitii temporare. Una despre istoria catalana si alta despre comunismul romanesc. Media de vizitatori este de 1200 persoane pe zi, iar in ziua vernisajului, pentru ca fusese o zi insorita si calduroasa, intrasera pana la ora 17 peste 1400 de vizitatori. Deci o sala cu vizibilitate maxima!
Despre maririle fotografice facute in Barcelona am mai vorbit si puteti sa le vedeti in fotografii. E prima data cand am avut o lucrare de 2x3 metri, excluzand maririle gigantice din trecutul meu in publicitate.
Inainte de vernisaj ne asteptau trei televiziuni cu camere si reporterite gata sa ne ia interviuri. La doua zile dupa vernisaj am primit si linkul cu unul dintre interviuri, obicei ce nu intra in obisnuinta televiziunilor din tara mea. 
Un remarcabil corp diplomatic ne-a facut onoarea sa fie prezent la vernisaj, iar Primarul Barcelonei in persoana ne-a vorbit. Prezentarea fotografilor a fost facuta de catre Consulul General al Romaniei la Barcelona, o doamna foarte tanara cu o energie pozitiva si debordanta pentru sustinerea romanilor la mii de km de casa. De fapt, intreaga echipa de la Consulat si ICR este tanara si pusa pe fapte mari, chiar daca de cele mai multe ori contul din banca este cam subtire.
Au fost prezenti si romani din diaspora, precum si parintii bisericilor ortodoxe din apropiere.
Una peste alta nu pot decat sa afirm bucuros ca a fost o reusita, iar efortul celor patru zile de deplasare l-am si uitat.

Stiu ca am prieteni mai vechi care ma vor intreba complici cum m-am inteles cu Andrei Pandele. Ne cunoastem de peste 30 de ani si este pentru prima data cand calatorim impreuna.
Asa ne-am gasit multe valori si gusturi comune, chiar daca avem temperamente diferite. Dar mereu o fecioara si o balanta sunt parteneri de incredere. Asa ca trei zile am mers pe jos, am vizitat expozitii si arhitectura semnata Gaudi, ne-am relaxat cu gastronomie spaniola si am savurat vinuri nobile locale. Nu va speriati, n-am platit cu bani publici. Notele de la restaurant se platesc cu banii din buzunar. Si asa am cunoscut o fata noua a arhitectului: Andrei este o veritabila “fabrica de bancuri”.
Nu m-am gandit niciodata sa expun impreuna cu Andrei Pandele si, cu siguranta, nici el cu mine. Ne despart 17 ani, deci suntem din generatii diferite. Dar cand mai multe institutii gandesc si actioneaza pozitiv, iata ca se pot intampla si minuni!

Un comentariu:

  1. felicitari pentru expozitie ,relatare si fotografiile puse pe blog ...!
    ..un eveniment remarcabil..!

    RăspundețiȘtergere