luni, 8 august 2016

Film la Caminul Cultural, unde nu s-a mai proiectat un film din 1990!


Sambata, 13 august 2016, la ora 18, va invit la o proiectie unica a filmului “Radacinile sufletului”, la Caminul Cultural din satul Tarlesti, comuna Posesti, judetul Prahova.
Pe vremuri, cladirea Caminului Cultural a fost conacul unei familii deosebit de bogate cu origini grecesti. Au anticipat evenimentele deceniului patru din secolul trecut, au vandut mosiile si unii dintre ei au plecat in Argentina. Si nu s-a mai aflat nimic despre ei, ramanand doar cateva povesti, stiute doar de batrani. In anii puterii populare, cladirile au fost transformate in camin cultural. Generatii de tarlesteni au participat aici la serbari, baluri populare, nunti, botezuri, sedinte.
La finalul anilor '70, pe vremea cand ma aflam in vacantele de vara petrecute la bunici, ma duceam cu mare interes la filmele de sambata si duminica seara. Erau proiectate de pe 16mm inaintea balului. Mi-l aduc aminte pe domnul Gina proiectionistul care aparea calare pe o motocicleta sovietica cu o mana pe ghidon si cu cealalta tinand cateva cutii metalice de pelicula. Filmele circulau din sat in sat si oamenii se bucurau de ele. Televizoarele erau rare in sate pe vremea aceea. Atmosfera salii de cinema era fabuloasa. Stateam toti pe lungi bancute de lemn, fara spatar, inghesuiti, se intra si se iesea din sala la fiecare minut, se strigau prieteni sau se cautau domnisoare pentru a fi inghesuite in vreun colt intunecos. Se mai rupea pelicula in proiector si atunci sala vocifera puternic, se fluiera ca la stana, dar tinerii iubareti se bucurau de intuneric si scapau astfel de privirile vigilente ale mamelor cu fete nemaritate.
Se povestea ca inainte de 1969, pe vremea cand nu ajunsese curentul electric in sat, aici exista un mic grup electrogen cu care domnul Gina putea proiecta filmele. Satul se lumina in acele vremuri cu lampa cu gaz. Dar asta nu a fost o piedica pentru ca din randul tarlestenilor sa nu apara tineri dornici de invatatura care au plecat in lume si au adus cinste satului.
Din acele vremuri mai retin si azi un film realizat de Savel Stiopul pe care l-am vazut la finalul anilor '70 in sala caminului cultural din Tarlesti.
In zilele noastre, caminul a fost modernizat de catre Primaria Posesti si arata minunat. Din pacate satul a fost depopulat, asa cum s-a intamplat cu majoritatea satelor tarii unde locuitorii nu au mai gasit de lucru prin preajma. Normal ca si evenimentele gazduite de Caminul Cultural s-au rarit si, probabil, asteapta sa-si faca aparitia noi generatii pe care sa le incante cu noi evenimente gazduite de batranele sale ziduri.
Oare cate povesti ascund aceste ziduri? Daca ar putea vorbi, am descoperi o lume apusa care mai dainuie palid doar in amintirile unora dintre noi.
Intre mai 2013 si decembrie 2015 am filmat sporadic pentru ceea ce astazi este filmul documentar “Radacinile sufletului”.

Dragi tarlesteni, va astept la proiectie pentru a va vedea pe ecran (unii dintre voi) si a va bucura si de imagini si povesti din trecut in care ii veti descoperi si pe batranii si stramosii vostri.P.S. Alaturi aveti afisul filmului si doua imagini cu sateni la Caminul Cultural in 1949.

Afisul filmului "Radacinile sufletului" personalizat pentru proiectia de la Tarlesti

Sateni la Caminul Cultural in 1949. In mijloc vedeti personajul principal al filmului pe vremea cand coordona activitatea asezamantului de cultura.


Sateni la Caminul Cultural in 1949

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu