joi, 12 octombrie 2017

TransNatura 2017


Si in acest an, Concursul international de fotografie TransNatura IV a starnit interesul celor mai buni fotografi de natura de pe mapamond. Dovada? Calitatea fotografiilor din expozitie, printate impecabil pe hartie fine art si prezentate la cele mai ridicate standarde expozitionale.
Organizatorul – Asociatia Vadon (http://vadon.ro) din Sfântu Gheorghe – a oferit si premii generoase in bani, o rara avis printre organizatorii de astfel de manifestari.
Un numar de 86 de fotografi din 17 tari au trimis fotografii in cele două categorii ale concursului: 329 in sectiunea open si 200   in sectiunea “Viata in padure”.  
Jurizarea s-a desfasurat online, fara a se cunoaste autorii lucrarilor. In prima faza s-au selectionat imaginile ce contau pentru expozitie. A doua faza a jurizarii a fost, ca   la fiecare editie, cea mai dificila, ca urmare a calitatii ridicate a materialului selectionat. Fiecare membru al juriului a acordat note  si nu au mai fost situatii penibile ca acum trei ani, cand un jurat strain acorda doar note de 1 si 10 imaginilor facand ca fotografiile notate minim sa nu mai aiba nicio sansa! Odata alese imaginile ce contau pentru premii am trecut la discutii si la stabilirea criteriilor ce contau pentru departajare. Normal ca orice juriu are subictivitatea sa, dar criteriile de departajare au fost unanime. Am facut diferenta intre fotografiile wildlife realizate cu ingeniozitate si efort si cele realizate in safari. In Africa stai comod intr-o masina si un sofer-ghid iti pune subiectul in fata obiectivului. Poate sa fie imaginea senzationala, dar care este totusi meritul fotografului? Sau care e meritul fotografului cand merge in Delta Dunarii si arunca pesti spre pelicani infometati pentru a prinde cat mai multe like-uri pe fb. De multe ori etica nu este punctul forte al fotografilor. Si exemple sunt destule.
Personal, m-am luptat pentru cateva fotografii pe care de la prima vizionare le-am considerat meritorii, iar colegii din juriu au subscris: imaginea cu balena si pescarusi de  Xingjun Yin / China, apusul magic realizat de  Marcio Cabral / Brasilia, unghiul  inedit in care Ben Cherry / United Kingdom a surprins un elefant  sau  Imaginea grafica realizata de compatriotul nostru Cosmin Stan.
Discutii aprinse au fost in legatura cu cateva fotografii foarte frumoase, dar pastise dupa celebrele caravane cu umbre lungi realizate din aer de Yann Arthus-Bertrand si mai apoi de Michael Poliza.
Asa cum am spus si la vernisaj, sper ca tot mai multi fotografi sa iubeasca si sa practice fotografia de natura pentru ca miscarea in aer liber este sanatate curata, iar pentru cei mai buni dintre cei buni un premiu in bani castigat la TransNatura nu are egal in like-urile primite pe fb.   
Sper ca v-am convins ca merita sa va incercati sansele la editia viitoare. Ne vedem la anul!

Fotografiile premiate si catologul expozitiei sunt disponibile la linkul urmator:
http://www.vadon.ro/romana/43











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu