vineri, 4 octombrie 2019

Maestrul Dan Pița

Festivalul de film „Toamnă la Voroneț” a găzduit câteva proiecții de filme memorabile, produse de către cinematografia românească. Am revăzut cu multă plăcere filmul „Filip cel bun”, a cărui premieră a avut loc în 1975, în prezența regizorului Dan Pița și a protagoniștilor Ileana Popovici și Mircea Diaconu. La finalul proiecției, publicul a discutat cu realizatorii și lucrul cel mai important este faptul că în sală s-au aflat și tineri care au descoperit cu ajutorul filmului o epocă de mult apusă. Chiar și eu eram un copil la data premierei, iar în anii care au urmat filmul se difuza foarte rar, din cauza realismului său necosmetizat, lucru deloc pe placul ideologiei partidului stat. 
La finalul discuției cu realizatorii, dl. Laurențiu Damian a anunțat la microfon: „Și acum, domnule Dan Pița, veți avea parte de o surpriză pe care o să v-o facă Florin Andreescu!”
M-am apropiat de maestrul Dan Pița cu un album de fotografii format A4, impecabil realizate în alb-negru pe o hârtie de expoziție, ceea ce noi numim azi fine art photo paperSunt imagini pe care i le-am făcut celebrului regizor în anul 1992 în locuința personală. Cu multă generozitate și căldură, maestrul filmului românesc a semnat fiecare fotografie, mi-a scris și o dedicație și a simțit în gestul meu atitudinea unui colecționar de fotografie care dorește să transmită posterității o imagine autentică a clipelor fericite surprinse de aparatul de fotografiat.


Un comentariu: