vineri, 30 august 2024

În descreștere

joi, 29 august 2024

Insomnii norvegiene

miercuri, 28 august 2024

Incantație

marți, 27 august 2024

Din tată în fiu

luni, 26 august 2024

Întunecare





 

vineri, 23 august 2024

O nouă destinație de vacanță

S-a inaugurat o nouă destinație de vacanță: cu avionul spre Lună!

Panasonic GH6 cu obiectiv Canon 500/4 și extender 1,4

#Panasonic #LUMIXGH6 #canonlens

 

joi, 22 august 2024

Cum am realizat fotografia cu Catedrala Mântuirii Neamului și luna plină

Evenimentele astronomice au fascinat din timpuri imemoriale. Datorită profesiei, fotografiez cu mult interes aceste fenomene naturale și încerc să realizez imagini cât mai spectaculoase cu ajutorul celor mai noi tehnologii. Am avut privilegiul rar să fotografiez patru eclipse totale de soare, iar prima, cea din țara noastră din 1999, am fotografiat-o pe peliculă. 

Lunar, apariția lunii pline atrage fotografi de pe tot globul, care se întrec în realizarea de imagini unice și spectaculoase. Mi-am pus mereu întrebarea de ce nu vedem și o astfel de fotografie cu Bucureștiul și o clădire emblematică. Data de 19 august 2024 se anunța cu vreme perfectă și cu o săptămână înainte am început pregătirile. Din păcate, geografia Bucureștiului nu este atrăgătoare. Nu avem dealuri sau munți în jur, nici suprafețe mari de apă, iar din punctele de belvedere, cam puține ce-i drept, favorizează apusul soarelui, nicidecum direcția din care apare luna plină. Așa că am început să caut o clădire înaltă și un loc de fotografiere favorabil apariției lunii. Accesul pe o clădire foarte înaltă este o misiune dificilă, așa că am renunțat la această idee și am căutat un loc de stație, termen fotografic, accesibil. Cu o zi înainte de eveniment găsisem alinierea aproape perfectă, pentru mai multe clădiri, iar pe 19 august pe la prânz am pornit prin București pentru a mă hotărî asupra locului de fotografiere. Am ales să fotografiez Catedrala Mântuirii Neamului și m-am decis asupra unuia dintre cele două locuri care au rezultat din calculele astronomice. Se pare că am ales bine. Am dorit să realizez și fotografii și o filmare time-lapse cu deplasarea lunii pe orbită. Cu 30 de minute înainte de apus mi-am instalat trepiedele Gitzo masive și bune pentru a înlătura trepidațiile inerente folosirii unui obiectiv cu focală lungă. Pentru fotografii, am folosit Canon 6D și 7D cu obiectivele Canon 500/4, 70-200/2,8 și extender de 1,4 și 2X. Clipul video cu deplasarea lunii a fost filmat cu Panasonic Lumix GH6 cu obiectivul Leica 100-400mm, formatul a fost 4K și am înregistrat doar două fotograme pe secundă. Clipul video este redat cu o viteză mai mare în post-producție, pentru a putea să mă încadrez în cele 60 de secunde maxime specifice unui story pe rețelele de socializare. Am fotografiat de la 1,4 km. Cadrul este format RAW, one-shot, fără manipulări digitale.

Imaginile nu au trecut neobservate, iar faptul că s-au viralizat reprezintă încununarea eforturilor depuse. Primesc multe imagini surprinse cu telefonul de către persoane diverse, dar imaginea de pe telefon reprezintă doar o latură a democratizării fotografiei, în timp ce munca unui profesionist se traduce printr-un rezultat capabil să mulțumească standardele și exigențele din industrie.

Vă ofer și câteva imagini cu luna din 21 august 2024.

#canon #canoncamera #Panasonic #PanasonicLumix






marți, 20 august 2024

duminică, 18 august 2024

Ca într-un film de epocă. La Borsec!
















 

sâmbătă, 17 august 2024

Printre nori

vineri, 16 august 2024

Sirena

miercuri, 14 august 2024

Din nou sub cerul liber






marți, 13 august 2024

Prima noapte cu perseidele

Calea Lactee, perseidele, iar la final au apărut și luminile verzi care anunțau aurora. Nu-i auroră ca dincolo de Cercul Polar, așa cum v-am arătat-o în luna aprilie, dar faptul că am zărit-o în nord-vestul extrem al țării constituie o mică bucurie a observațiilor fenomenelor naturale. Canon 6D, obiectiv Canon EF 14mm/2,8







luni, 12 august 2024

Maribor