vineri, 25 noiembrie 2011

Maramures (English version)

http://vimeo.com/32660824






joi, 24 noiembrie 2011

Maramures


fotografii: Florin Andreescu
text: Valentin Hossu-Longin

192 pag., format 28x28cm, 170g/mp
coperta cartonata si supracoperta
ISBN: 978-606-8050-34-8



http://vimeo.com/32624888

miercuri, 23 noiembrie 2011

Teaser (final)

http://vimeo.com/32573622

marți, 22 noiembrie 2011

Teaser

http://vimeo.com/32510375

luni, 21 noiembrie 2011

Teaser


Lume, lume, urmeaza un anunt important!


Veniti de va minunati!

O noua calatorie cu Florin Andreescu!


In curand in toate librariile din tara.


Coming soon!

sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Experimental


Nu sunt multe manifestari fotografice in Bucuresti. De regula sunt organizate de amatori entuziasti. Si bugetele sunt pe masura.

In schimb cineastii se misca foarte bine. De-a lungul anului sunt nenumarate festivaluri de film. Chiar in aceste zile se desfasoara un festival de film experimental.

bieff.ro

Puteti vedea filme cum n-o sa vedeti niciodata la mall-uri sau la tv. Aceste filme starnesc, incita, irita. La unele aplauzi cu sinceritate, la altele parasesti sala. Dar e imposibil sa nu gasesti ceva si pe gustul tau.

Faptul ca festivalul e ancorat in miscarea europeana a cineastilor spune mult despre cat de vizibili sunt in lume realizatorii romani de film .

La aceasta manifestare am descoperit o revista foarte interesanta editata de studentii de la UNATC. Daca n-o gasiti in formatul tiparit nu-i nicio problema. Se poate vedea pe net:

filmmenu.wordpress.com

vineri, 18 noiembrie 2011

iPhoneGreenaway

Singurul aparat de fotografiat adecvat acestei manifestari nu poate fi decat iphone-ul.
De multa vreme, maestrul Greenaway ne spune ca filmul a murit. Dar ca ce va urma va fi mult mai interesant. Sunt sigur de asta. Intreaga asistenta a urmarit cu sufletul la gura show-ul, iar la final toti pareau ca iesiti dintr-un malaxor. Daca acesta este viitorul, eu sunt foarte linistit. Mereu vor exista producatori care se vor gandi de o mie de ori cand isi vor investi banii in filme.
Sincere felicitari pentru organizatori si sponsori!

Maestrul Peter Greenaway



In fundal doi artisti vizuali romani

Tineri, tineri, tineri...









Un regizor - Gica Preda - ancorat in Realitate!



Domnul Copel Moscu face prezentarile







Iesirea din malaxor

joi, 17 noiembrie 2011

O zi cu Anca

Ma suna ieri un prieten:

- Salut, ce mai faci?

- Bine, bine. De fapt, uite ca ma stresez cu o fata pe nume Anca. Nu-i asa ca-i un nume foarte frumos?

- Ok. Te las. Salut!

Nu stiu ce a inteles prietenul meu, dar intr-adevar a fost o zi stresanta. Noroc ca, din cand in cand, mai aruncam ochii pe email. De multa vreme sunt imun la mesajele critice sau la cele laudative, dar trebuie sa recunosc ca anumite mesaje ma bucura. Mai ales cand mesajele provin de la fete.


"My name is ……… Swedish by origin, but consider myself as a citizen of the world.

I came back from Romania in September with your book Flashbacks in my bag, and I just loved your photographical eye !!! There was also something you said about you in a way trying to understand Romania and its people by the lenses. As I translated in.

I'm going to Bucharest again ……….. of November and would love to meet up and hear you talk about the book and most importantly: what's behind the book, the recent history of Romania and the people. I have this drive inside me trying to understand how growing up in a society like Romania was before, and then the freedom comes, and then the re-built of the country."


Si un alt mesaj din indepartatul Hawaii:


"Dear Mr. Andreescu,

I have just received your book, Romania, a photographic memoir as a gift from friends who live in Sighisoara. What a beautiful piece of work you have made! I enjoyed my first trip there four years ago, and after browsing the beautiful images and text, am certainly looking forward to another trip in the future.

All the best,"



luni, 14 noiembrie 2011

Laternenfest 2011

Este cumplit sa plimbi un copil de mana prin Bucuresti sau sa mergi cu un carucior. Pe trotuare sunt masini parcate, iar pe strada circulatia este agresiva si nesigura. In asemenea conditii, copiii de la Colegiul German Goethe au pornit vineri seara, cu lampioanele confectionate chiar de ei, ca sa-l venereze pe Sfantul Martin.

Filmarea in conditii extreme de lumina s-a dovedit un test util pentru camera Canon XF100. In curtea scolii am crezut ca am sa beneficiez de conditii civilizate de filmare. M-am inselat amarnic. Chiar daca curtea este generoasa ca suprafata, s-a dovedit neincapatoare. Un covrig si un ceai cald m-au facut sa trec peste conditiile neprielnice filmarii si sa perseverez pentru a memora aceste clipe irepetabile. Un material nemontat ar fi uitat pe un HDD. Asa ca m-am straduit sa realizez un filmulet care va face parte din arhiva mea afectiva.


http://vimeo.com/32105920









"Sfântul Martin s-a născut în anul 316 sau 317 în localitatea Sabaria din Panonia, ca fiu al unui tribun roman. A primit numele de Martinus, derivat de la cel al lui Marte, zeul războiului. Conform unui decret al împăratului Dioclețian, fiii ofițerilor romani erau obligați să îmbrățișeze cariera militară, așa încât Martin a intrat în cavalerie și a depus jurământul militar. Spre deosebire de alţi ofiţeri, el s-a mulţumit cu un singur servitor pe care îl trata ca frate; se ţinea departe de petrecerile uneori dezordonate ale colegilor săi şi în scurtă vreme şi-a câştigat stima tuturor prin bunătatea şi vrednicia sa. În această perioada s-a petrecut faptul rămas atât de viu întipărit în amintirea contemporanilor şi a urmaşilor: împărţirea mantalei sale. Trecând prin oraşul francez Amiens, întâlneşte un sărman cerşetor care tremura de frig; cei dinaintea lui Martin nici nu s-au uitat la dânsul, dar Martin se gândea că Dumnezeu anume a voit aşa, ca el să aibă ocazia de a face un bine. Deoarece nu mai avea nimic de dat, a scos sabia şi a tăiat în două mantaua largă cu care era acoperit; o parte a dat-o cerşetorului şi cu cealaltă s-a înfăşurat el însuşi. Camarazii lui văzându-l astfel îmbrăcat, unii au început să râdă de el, dar altora le-a părut rău că nu au fost şi ei atenţi cu nenorocitul de pe drum. În noaptea următoare, Martin a avut un vis: Isus Cristos, acoperit cu jumătatea de manta dăruită săracului, le spunea cetelor de îngeri care-l înconjurau: «Martin m-a îmbrăcat cu veşmântul acesta». Ca o relicvă preţioasă, jumătatea de manta pe care Martin şi-a păstrat-o a fost aşezată de către urmaşi într-o încăpere mică ce a primit numele de capelă (de la cappa = manta), iar paznicului acestei încăperi i s-a spus capelan.

La vârsta de 18 ani a fost botezat. Cererea sa de eliberare din serviciul militar i-a fost mult timp refuzată. De-abia în anul 356, după 25 de ani de serviciu militar, i-a fost aprobată cererea. Aproximativ în anul 371 a fost ales episcop de Tours.

Martin murit în ziua de 8 noiembrie 397. După trei zile, la 11 noiembrie, a avut loc înmormântarea; a fost o adevărată apoteoză, o proclamare solemnă a sfințeniei sale și a venerației unui întreg popor. De atunci, sărbătoarea lui se ține la 11 noiembrie; el este primul sfânt care nu a fost martir și totuși i s-a acordat o cinstire din partea Bisericii. Sfântul Martin a fost ostaș fără voia lui, călugăr prin alegere și Episcop din ascultare față de voința lui Dumnezeu, exprimată prin glasul poporului credincios și al păstorilor Bisericii. Îndată după moarte, Sfântul Martin a devenit cel mai cunoscut și mai venerat sfânt în Europa.

Ziua Sfântului Martin (11 noiembrie) este ultima mare sărbătoare inaintea postului de 40 de zile al Crăciunului.

Această sărbătoare a fost preluată și pe Valea Rinului, unde data de 11 noiembrie este declarata oficial ca data de incepere a perioadei Carnavalului. Impozitul era plătit în trecut prin produse naturale, iar gâsca era îndopată înainte de Crăciun, de aici provine „gâsca” ca simbol al sărbătorii Sf. Martin."


Simone de Turzansky

marți, 8 noiembrie 2011

Ad Libri - 10 ani

Ad Libri la 10 ani. Workshop de fotografie, albume fotografice, film, photoshop, indesign, marketing, sales, recuperari financiare, gratare, mima, sah, dansuri si cantece bahice...
Cei absenti au fost motivati.


sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Flashback la Piatra Neamt


Prin aprilie anul acesta ma suna prietenul de demult Grig. Imi zice ca plange de bucurie vazand filmuletele de la vernisajul Flashback din ianuarie de la Ploiesti. Asa ca la solicitarea lui i-am trimis expozitia. Apoi s-a lasat linistea. Sunandu-l intr-o zi aflu ca expozitia e pe simeze.
Acuma vad si ceva despre ea pe net.


Duminica trecuta am tranzitat Piatra Neamt si nu m-am dus sa vad cum este aranjata expozitia pentru ca n-am stiut. La urmatoarea tranzitare. Asa ca va urez tranzitie usoara!

P.S. Fotografia de mai sus este realizata acuma 28 de ani! Minolta SRT Super, ob. Rokkor 24mm/2,8, film Azopan

vineri, 4 noiembrie 2011

Relax

Am urmarit relaxat confruntarea de azi noapte intre Canon si Red Scarlet X. Jocul mediatic creat de companii este foarte frumos si-mi aduc aminte de inceputurile erei digitale din fotografie.
Prin 1998 a stat la mine cateva luni un sistem Sinar cu senzor de 6Mp si obiectiv Olympus. Costa cateva zeci de k, asa ca nimeni din Ro n-a scos banii ca sa-l cumpere. Ar fi interesant de intrebat toti cei ce intra in magazinul f64 de-a lungul unei saptamani daca au auzit de Sinar. Nu cred c-ar fi multi.


Dupa ce am vazut o proiectie 4k la un mall nu pot spune ca nu mi-ar placea sa ma joc cu asa ceva. Red-ul ataca puternic, dar pretul la 1/2 din competitor este fara accesorii care nu sunt ieftine deloc. Canonul mizeaza pe dimensiune, sensibilitate si pe ... obiective. Daca tot le face de buna calitate sunt convins ca baietii din tara Soarelui Rasare nu-si bat capul cu concurenta.
Cat despre dslr-ul anuntat si cel preconizat cu 4k filmare ce pot spune: vor fi bune pe teren si pentru autoaparare avand in vedere robustetea lor. Mi-am luat in 2005 un Ds MkII si apoi un Mk III si tot trag de ele zi de zi. Dupa atata investitie imi e greu sa le schimb avand in vedere ca nu se strica. Singurul lucru ce ma nemultumeste este greutatea lor fizica. Dupa o zi de purtat pe dupa gat sau pe umar nu te simti prea confortabil. Asa ca multa prudenta cand va ganditi la investitii in varfurile de gama. Ma gandesc tot mai serios sa ma duc la magazin si sa-mi iau modelul de jos al gamei pentru ca e usor si-n ziua de azi tot digitalul ofera calitate.


Important e sa faci un lucru cu pasiune si simtaminte si mai putin conteaza, cateodata, ce unelte ai in mana.

Canon EOS c300

Ne asteapta vremuri grele: Canon ne pune iarasi sa ne cautam prin buzunare!