luni, 19 noiembrie 2012

Fotografia de calitate e pe bani



Urmatoarele zile de la Paris Photo au fost si mai aglomerate. Afluenta mare de public. In conditiile in care un bilet – care includea doar o singura intrare – costa 28 de euro. Dar in schimbul acestui pret poti da nas in nas cu un Koudelka, Salgado sau alti fotografi de renume mondial. Si nu erau putini…
Prima observatie: fotografia exista doar pe hartie:  fie print, fie in albume foto tiparite impecabil. Fotografia expusa pe monitor nici macar nu exista. Un fotograf renumit spunea foarte frumos: "Digitalul este facut ca sa-l uiti, argenticul este facut ca sa ramana". Albumele cu fotografii (unii le zic photobook-uri – a nu se confunda cu cele facute la nunti, care sunt foarte populare pe la noi) cu semnatura autorului si cat mai vechi sunt cele mai cautate. Din acest motiv era coada la fotografii renumiti pentru obtinerea unui autograf. Cu trecerea timpului isi vor spori valoarea. Poate! Si nu erau albume sub 50 de euroi.
A doua observatie: publicul era foarte divers – tineri, studenti, maturi, varstnici, toate natiile pamantului. Mare afluenta de asiatici. Fotografii chinezii au ajuns deja in galerii. Am mai remarcat si o galerie din Polonia si una din Ungaria.

Interes sporit fata de nominalizarile concursului anual de albume foto organizat de Aperture.


Cine mai dadea autografe? O gramada. 
Thomas Ruff – iubit de muzeele de arta contemporana. I-am vazut o retrospectiva la Kunsthalle, in Viena, 2009. Mi-ar placea sa am la birou o imagine din seria Cassini.


Michael Kenna – iubit de galeriile de arta fotografica. Un fotograf solitar. Fotografiaza pe film, isi printeaza singur lucrarile, fotografiaza mult noaptea. Totul numai in alb si negru.


Martin Parr – un fotograf iubit de toata lumea. Un british prin excelenta si nu mai trebuie sa va spun nimic.
Am sa va povestesc alta data cum m-am intalnit cu Martin Parr acum 20 de ani in Bucuresti. La vremea respectiva nu era asa celebru ca-n ziua de azi.

Am gasit si al doilea roman care expunea intr-o galerie: Aurel Bauh. Si la Centrul Pompidou, in cadrul expozitiei foto "Voici Paris", cu imagini din perioada 1920-50, am remarcat peste zece fotografii expuse de Aurel Bauh. As fi curios daca exista vreo fotografie Bauh in colectiile vreunui muzeu de la noi din tara.

Ati mai vazut un asemenea negativ?

 
O alta parere despre fotografii

Dificil de semnat atatea albume

Cam atat valoreaza o carte veche cu fotografii. E cazul sa profitati de preturile de la anticariatele romanesti!

 Ofensiva asiatica


Din toate imaginile expuse, regizorul David Lynch a selectat 99 de imagini care se incadreaza in universul sau si au primit sigla maestrului si alcatuiesc un album tiparit de renumita editura Steidl. Singura cu doua nominalizari a fost Vivian Maier. O lucrare Maier pleaca de la o mie cinci sute de dolari.
Si, pentru ca tot spuneam ca fotografiile de calitate sunt pe bani, in acest moment puteti vedea nenumarate expozitii foto in Paris. Doar e luna fotografiei. Cei care au descoperit fotografia trebuie sa duca mai departe aceasta traditie. O intrare la o expozitie costa intre 6 si 12 euro. Unele sunt absolut memorabile. Voi reveni.

Daca n-ati avut timp sa ajungeti la Paris Photo, mai aveti ocazia sa prindeti reeditarea. Pentru prima data va avea loc la Los Angeles intre 25 si 28 aprilie 2013. Sa nu pierdeti ocazia!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu