Centrul Dramatic Mythos din Ploiești este un loc foarte ...șic! Spații micuțe, parter plus subsol, decorații elegante, picturi murale, pian, întotdeauna câte o expoziție de pictură la intrare, dar mai ales scaune vintage din lemn – provenite dintr-o sala istorica a Palatului Culturii – acolo unde se desfășoară spectacolele de teatru și proiecțiile de film. Dar lucrul cel mai important este faptul ca acestlăcaș cultural este mereu arhiplin!
Tinerii ploieșteni proveniți de la cele mai răsărite licee – de Artă, Caragiale, LMV, Cuza, Nichita Stănescu – socializează, se împrietenesc, formează o mare gașcă și au parte la Mythos de clipe magice pe care nu le întâlnesc la școală sau prin cluburi. Și asta se întâmplă cam de trei decenii.
Se pare că mentorul centrului – regizorul Mihai Vasile – deține puteri misterioase de vreme ce atâtea generații de tineri aleg de bunăvoie să-și petreacă timpul liber asistând la ateliere de teatru, cinema, literatură, imagine, semne.
Când am fost invitat să prezint filmul “Transilvania – Burguri medievale” am avut o dorință: să-mi facă un ecran cât golul de scenă. Adică, marele ecran! Și mi l-au făcut!
Ieri după ce am instalat tehnica de proiecție ne tot minunam de cât de faină este sala cu un ecran așa de mare, cât întregul perete al incintei!
După cum vedeți în fotografiile atașate a fost îmbulzeală, unii nu au mai prins locuri și au rezistat eroic 90 de minute în picioare. Culmea e că sala nu a foșnit în timpul proiecției în ciuda faptului că scaunele vintage scârție minunat pentru urechile unui inginer de sunet! A fost o atmosferă rară ca pe vremea începuturilor spectacolelor cinematografice, când publicul stătea siderat cu ochii ațintiți spre umbrele mișcătoare.
La final s-a aplaudat și după o pauză de 10 minute a fost o sesiune Q&A. Spre uimirea mea, jumătate dintre participanți s-au întors în sală dornici să-mi pună întrebări interesante. Așă că spectacolul a mai durat încă o oră.
Ceea ce s-a întâmplat aseară la Mythos poate stârni multă invidie în rândul organizatorilor de festivaluri și spectacole cinematografice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu