luni, 23 martie 2020

Corespondență din Congo


Am primit o corespondență din Congo. Nu este bășcălie, doar adevărul crud! 
Mi se spune că sunt 4 cazuri venite din Europa și deja se iau măsuri severe. S-au închis școlile, barurile, mai sunt doar câteva zboruri regionale și curând va veni și izolarea în case. Orice legătură aeriană cu Europa este suspendată. Vă închipuiți cum este sistemul sanitar într-o țară africană. Așa că au venit și recomandările: folosiți Congo Bololo! WTF is Congo Bololo?! 
E o plantă - Vernonia amygdalina - din ale cărei frunze și rădăcini se face un ceai super amar. Aflu de pe net că se pot trata: malaria, paraziții intestinali, diarea, tulburările de stomac, diabetul. Crenguțele sunt folosite pentru igiena dentară, iar din tulpină se poate face săpun. Planta are diverse denumiri pe continentul african: grawa (amharic), ewuro (yoruba), etidot (Ibibio), onugbu (Igbo), ityuna (Tiv), oriwo (Edo), Awɔnwono (Akan), chusar-doki (Hausa), mululuza (Luganda) , labwori (Acholi), olusia (Luo) și  ndoleh  (Camerun).
Pentru ilustrarea acestei corespondențe am primit și un scurt clip pentru a vedea cum oamenii sunt încurajați! Parcă și la știrile românești de aseară am văzut astfel de imagini…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu