vineri, 30 mai 2025

Atmosferă de Ro_alert!

#bucuresti #foisoruldefoc #lumixgh6

joi, 29 mai 2025

Marsh McLennan - 30 de ani în România

 Aseară m-am aflat printre cei aproximativ 300 de invitați care au participat la sărbătorirea a 30 de ani de activitate în România a companiei Marsh McLennan. Evenimentul fastuos s-a ținut la hotelul InterContinental Athenee Palace.Fondată în anul 1905 la Chicago și cu venituri anuale de peste 24 de miliarde de dolari, multinaționala Marsh McLennan este lider mondial în domeniul riscului, strategiei și resurselor umane.

Dar ce treabă am eu cu respectabila companie, poate vă întrebați? În februarie m-a sunat un domn care mi-a spus că știe multe despre mine și dorește să îmi propună un business. Am fost neîncrezător, pentru că judecam prin prisma unei activități de aproape trei decenii, așa că l-am rugat să-mi trimită un brief pe email. Îmi recunosc ignoranța  nu auzisem de respectabila companie. 

Propunerea a fost interesantă și așa am început discuțiile constructive, pe Zoom, cu echipa de la Marsh. Aveam misiunea de a realiza o carte personalizată, cu multe fotografii despre România actuală, cu un capitol despre anii '90, informații generale despre țara mea și câteva pagini în care era prezentată succint compania. În niciun album de-al meu nu am amestecat anii '90 cu perioada actuală sau, altfel spus, alb-negrul cu colorul. M-am gândit la un concept grafic, am dat niște proof-uri, pentru a mă convinge că proiectul poate funcționa. Și astfel a ieșit o carte șic, tocmai bună pentru a destinde sobrietatea unei întâlniri de afaceri. Am realizat și un conținut video cu imagini de acum 35 de ani și actuale. Ieri am fost bulversat când am văzut într-una din elegantele săli ale evenimentului rulând defazate, pe trei perețiimaginile mele, la o dimensiune mai mare de 2 x 3 m, pe niște video-wall-uri de înaltă rezoluție.

Tot ieri am avut ocazia să-i întâlnesc pentru prima dată și pe cei cu care colaborasem. Businessul nostru s-a desfășurat numai pe zoom și pe bază de încredere. Momentul culminant al evenimentului a fost partea de speech-uri. Liderii din conducerea locală și internațională au evocat cei 30 de ani de provocări pe plaiul mioritic. Vă puteți imagina ce audiență era prezentă; pentru a-i descrie pe scurt, erau profesioniștii din domeniul asigurărilor financiare, cei care ne ajută să ne aliniem exigențelor standarde internaționale. 

La final, am fost rugat să spun câteva cuvinte și am evocat ceea ce este evident și în fotografiile mele: parcursul celor 35 de ani postdecembriști ai României spre o națiune europeană s-a făcut cu ajutorul capitalului străin pompat de către companiile multinaționale. Când fiecare român va fi convins de acest fapt, poate că dihonia va dispărea dintre noi și ne vom vedea de treburile noastre în liniște și pace!























































marți, 27 mai 2025

Legătură indisolubilă!

Dovada că între astrofotografie și fotografia wildlife este o legătură indisolubilă!

Lumix GH6, Leica 400mm (echiv 35mm 800mm)

18 mai 2024, Harghita
focus stacking, blended

duminică, 25 mai 2025

„Delta Dunaju – Amazonia Europy” w Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Krakowie

Am bucuria de a vă invita la expoziția de fotografie „Delta Dunării - Amazonul Europei”, pe care am organizat-o în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Varșovia.

Expoziția va avea loc în perioada 23 mai – 10 august 2025, în grădina Bibliotecii Voievodale din Cracovia. Fotografiile au dimensiunile  125 x 100 cm. Accesul este liber.

Sper ca imaginile să vă aducă mai aproape de frumusețea și fragilitatea acestui loc unic, pe care l-am explorat cu respect și admirație de-a lungul anilor.


 

 https://www.icr.ro/varsovia/expozitia-in-aer-liber-delta-dunarii-amazonul-europei-in-premiera-la-cracovia

https://www.facebook.com/icrvarsovia/posts/pfbid0FK8Q342XXyppaEcudFVVEGfLxAyyuqMe1zhWpfKJzjXdw5Hfkr8XF33gKhWtFyXMl

vineri, 23 mai 2025

RIP Sebastião Salgado

 RIP Sebastião Salgado

1944-2025





miercuri, 21 mai 2025

Domnul doctor Mihai Ivașcu a trecut Styxul!

Cu reală durere vă anunț că domnul doctor Mihai Ivașcu a trecut Styxul! Tare mult mi-aș fi dorit să dezbat astăzi cu dânsul politica zilei, așa cum am făcut-o ani buni.

Familia sa era formată din etnici germani care locuiau în Cernăuțiul României Mari. O fractură a istoriei i-a despărțit familia, o parte luând drumul Germaniei, iar cealaltă, calea Bucureștilor. Domnul doctor s-a născut la București, în acea perioadă complicată, și a căpătat cetățenia română. Cele două ramuri ale familiei nu s-au mai putut vedea decât după 1990. Era aproape imposibil în România comunistă să obții pașaport pentru a-ți vizita rudele din Germania Federală! 

Domnul doctor Mihai Ivașcu a călcat pe urmele tatălui său și a studiat Medicina în București. În anii '80 a fost repartizat medic specialist oftalmolog la Spitalul Municipal (Schuller) din Ploiești. Acolo a fost coleg cu mama mea, farmacista-șefă a spitalului. Ne-am cunoscut datorită unei pasiuni comune: fotografia. Și ne-am împrietenit. 

De la distanță se vedea că domnul doctor provine din altă lume, se simțea rasa șlefuită prin multe generații de intelectuali. Era ultimul descendent din România al marelui duce lituanian Gediminas, întemeietorul orașului Vilnius! Vă dați seama de ce nu a primit niciodată pașaport în perioada comunistă.

Spitalul i-a fost principala casă. Era căutat de pacienți, pentru că știa să-i asculte și să le acorde timp. Nu concepea să stea departe de oameni, iar până acum o lună și jumătate se deplasa săptămânal la cabinetul său de la Ploiești. Deși era de câțiva ani la pensie, muncea și se dedica meseriei nobile pe care a slujit-o toată viața. Așa fac marile spirite care i-au jurat lui Hippocrate!

Când s-a născut fiul meu, mi-a spus că trebuie să-l țină în brațe când va primi taina Sfântului Botez.

Este greu să scrii în asemenea momente. Amintirile sunt vii, corespondența electronică este în telefon, iar prezența fizică și timbrul vocii domnului doctor răzbat meteoric în mintea mea.

Fie ca Dumnezeu să-l aibă în grijă și să-l călăuzească în lumina veșnică!

Astăzi după-amiază, trupul neînsuflețit al domnului doctor va fi depus la Biserica Sfântul Gheorghe Vechi (Calea Moșilor nr. 36) din București. Slujba de înmormântare va avea loc joi, 22 mai, la orele 13, la biserica amintită, de unde se va pleca direct la Cimitirul Bellu, pentru înmormântare.



luni, 19 mai 2025

La nord de Mizil

Ieri, după ce am votat dimineața, am luat-o spre Mizil. Era prea mare presiunea pentru a rămâne în Capitală. Am cotit-o spre Subcarpați pe drumuri înguste, printre vii și cruci din piatră. Mă opresc în vârful unui deal și apare un tip care lucra la o cramă. Probabil că era de pază. Dinspre sat vine și un pensionar pe o “trașcaleta” electrică cu trei roți, madeinchina. Intrăm în vorbă, laud frumusețea peisajului, dezbatem schimbările climatice și modul în care agricultura este influențată, ajungând și la industria de odinioară din Mizil. Tipul motorizat îmi spune cum a lucrat el la o întreprindere fanion din micul târg prahovean. 

“Toate bune și frumoase, dar ați votat?”  îi întreb eu, curios. Cel tânăr zice că va vota pe seară pentru că acum e la serviciu.

Pensionarul răspunde afirmativ și nu mă pot abține și îi zic: “Dar cu cine dom’le, ce să ne mai ascundem aici, în vârful dealului?”.

Bătrânul energic strigă la mine: “Cum cu cine?! Cu Nicușor, dom’le!”. Îi dau rapid replica: “Bravo, atunci suntem prieteni! Dar de ce l-ai votat?” plusez eu, cam surprins de franchețea răspunsului.

“Păi are carte și știe să rezolve probleme, nu ai văzut la televizor?!”

Chiar așa! 

În acea clipă am știut că-l vom avea pe Nicușor Președinte! Era după-amiază!

Problemele sunt foarte complicate. Partidele se vor replia, dar acolo sunt fel de fel de oameni cu dorințe realiste, bizare sau ticăloase. Jocul politic trebuie urmărit, iar societatea civilă are nevoie de forță pentru a sancționa orice derapaj care ne poate măcina existența!

vineri, 16 mai 2025

Eu n-am uitat!

Merg la VOT!

miercuri, 14 mai 2025

Luna văzută din Piața Victoriei

Aseară nebulozitatea a fost acceptabilă, așa că am vrut să văd apariția lunii din Piața Victoriei, un loc cu poluare luminoasă ridicată. Priveam la orele 22 spre Piața Romană și nu-mi dădeam seama dacă la orizont sunt nori sau nu. Lumina artificială era ca un zid și nici măcar senzorul cmos nu putea trece de această barieră. Dar luna a apărut cuminte pe traiectoria ei bine calculă de oamenii de știință, cu ajutorul unui calcul matematic complex. Fără matematică softul meu din telefon nu mi-ar fi arătat locul exact de pe cer unde se află luna. Dar nici iphone-ul nu ar fi fost inventat fără această știință stăpânită de unii și hulită de alții. Norocul meu e că fac parte din prima categorie!

Panasonic Lumic GH6, Leica 100-400mm
single shot picture
13 mai 2025, București



 

marți, 13 mai 2025

Întuneric sau lumină?

duminică, 11 mai 2025

vineri, 9 mai 2025

Orhideea sălbatică

Orhideea sălbatică care poate atinge și un metru înălțime!
Orchis Purpurea sau Gemanarita
#Dobrogea

joi, 8 mai 2025

Covasna

marți, 6 mai 2025

Vine furtuna?

luni, 5 mai 2025

Vânturel roșu

sâmbătă, 3 mai 2025

Pescărel negru

joi, 1 mai 2025

După Calea Lactee

Eram curios să văd cum apare Calea Lactee de-a lungul orizontului la final de aprilie. Până să treacă miezul nopții, Luna seceră s-a dat în spectacol cu un apus magnific la ora 23. Chiar dacă locul din județul Călărași - Bortle 3 - a fost bine ales, din păcate senzorul aparatului de fotografiat captează și poluarea luminoasă de la zeci de km!


1. Canon R6 MkII, Canon 14mm/2,8

cer 91 sec., f/3,5 ISO 800, tracking

pământ 20 sec., f/4, ISO 400 iluminat cu led

blended, ora 00:54, direcția est-sud


2. Canon R6 MkII, Canon 14mm/2,8

20 sec., f/3,2 ISO 6400

ora 01:55, direcția sud


Imaginile cu luna sunt realizate cu Panasonic Lumix GH6

focală 27mm și 800mm


30 aprilie 2025