Cu reală durere vă anunț că domnul doctor Mihai Ivașcu a trecut Styxul! Tare mult mi-aș fi dorit să dezbat astăzi cu dânsul politica zilei, așa cum am făcut-o ani buni.
Familia sa era formată din etnici germani care locuiau în Cernăuțiul României Mari. O fractură a istoriei i-a despărțit familia, o parte luând drumul Germaniei, iar cealaltă, calea Bucureștilor. Domnul doctor s-a născut la București, în acea perioadă complicată, și a căpătat cetățenia română. Cele două ramuri ale familiei nu s-au mai putut vedea decât după 1990. Era aproape imposibil în România comunistă să obții pașaport pentru a-ți vizita rudele din Germania Federală!
Domnul doctor Mihai Ivașcu a călcat pe urmele tatălui său și a studiat Medicina în București. În anii '80 a fost repartizat medic specialist oftalmolog la Spitalul Municipal (Schuller) din Ploiești. Acolo a fost coleg cu mama mea, farmacista-șefă a spitalului. Ne-am cunoscut datorită unei pasiuni comune: fotografia. Și ne-am împrietenit.
De la distanță se vedea că domnul doctor provine din altă lume, se simțea rasa șlefuită prin multe generații de intelectuali. Era ultimul descendent din România al marelui duce lituanian Gediminas, întemeietorul orașului Vilnius! Vă dați seama de ce nu a primit niciodată pașaport în perioada comunistă.
Spitalul i-a fost principala casă. Era căutat de pacienți, pentru că știa să-i asculte și să le acorde timp. Nu concepea să stea departe de oameni, iar până acum o lună și jumătate se deplasa săptămânal la cabinetul său de la Ploiești. Deși era de câțiva ani la pensie, muncea și se dedica meseriei nobile pe care a slujit-o toată viața. Așa fac marile spirite care i-au jurat lui Hippocrate!
Când s-a născut fiul meu, mi-a spus că trebuie să-l țină în brațe când va primi taina Sfântului Botez.
Este greu să scrii în asemenea momente. Amintirile sunt vii, corespondența electronică este în telefon, iar prezența fizică și timbrul vocii domnului doctor răzbat meteoric în mintea mea.
Fie ca Dumnezeu să-l aibă în grijă și să-l călăuzească în lumina veșnică!
Astăzi după-amiază, trupul neînsuflețit al domnului doctor va fi depus la Biserica Sfântul Gheorghe Vechi (Calea Moșilor nr. 36) din București. Slujba de înmormântare va avea loc joi, 22 mai, la orele 13, la biserica amintită, de unde se va pleca direct la Cimitirul Bellu, pentru înmormântare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu