vineri, 3 februarie 2012

Primul meu calculator

Va mai aduceti aminte de primul calculator pe care l-ati avut pe mana? Eu, da, si vi-l arat in fotografia alaturata. Si pe subsemnatul tanar inginer stagiar cu halat bleumarin, ecuson si dor de munca!

Calculatorul este in partea dreapta si monitorul intre mine si fosta mea colega. Microprocesorul era un 8080 si sistemul de operare CP/M. In partea de jos se vad cele patru unitati de floppy disk de 8inch (20cm!!!). Din fabrica lucrai doar pe o parte a floppy-ului, dar cu ajutorul unei preducele si a unui ciocan puteai face inca doua gaurele pe verso in invelisul protector din plastic si astfel se putea lucra pe ambele parti. In partea de sus se vede unitatea de banda de productie bulgareasca. Dupa montarea rolei si inchiderea usii pornea o pompa ce scotea aerul din cavitate. Forta era apreciabila si vedeai cum acest masiv "dulap" incepe sa "danseze". De acest calculator am legat 16 monitoare. Si tot atatea fete angajate in productie le butonau in doua schimburi. Tastaturile erau RDG-iste tip Robotron (destul de bune) si autohtone produse de Feper. Conectorii de sub taste erau produsi la Conect si se uzau foarte repede. Zilnic schimbam trei, patru conectori. Plictisit de chestia asta, le-am invatat si pe fete sa schimbe conectorii si se descurcau destul de bine.

Ce puteai sa faci cu un astfel de computer? Nici nu mai conteaza. In vremea aceea nu erau multi fericiti care sa aiba computere pe mana. Si asta se intampla la Campina intr-o fabrica unde barbatii puteau fi numarati pe degete.


N.B. In coltul din dreapta sus se vede o fotografie de reclama pentru Adesgo. Sigur a fost realizata de dl. Dan Badescu. Pe vremea aceea noi nu ne cunosteam, dar o tara intreaga ii cunostea fotografiile cu fete dragute.





2 comentarii:

  1. intru distrugerea psihica a adversarului, precizeaza anul in care se petrecea , Florine!!! cine stie, s-ar putea sa reinviem tempi passati! cu drag, oana

    RăspundețiȘtergere
  2. In urma cu 25 de ani. Evident 1987, anul in care am imbracat halatul de stagiar.

    RăspundețiȘtergere