marți, 11 iunie 2019

Gladiatorii

Ați văzut vreodată cum arată niște gladiatori aruncați în arena plină cu lei înfometați? Ei bine, eu am văzut! Gladiatorii erau juniorii care au participat la cele patru baraje pentru stabilirea clasamentului final în urma căruia patru dintre ei vor reprezenta România la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori și la Balcaniada de Informatică pentru Juniori. Două baraje s-au desfășurat în luna mai la Deva, iar ultimele două săptămâna trecută la Dorohoi.
La finalul fiecărui baraj, spectacolul era terifiant! Erau tăcuți, storși, vlăguiți, epuizați. Nu afișau nicio expresie pe fețele lor palide. Nici măcar primii clasați nu manifestau vreun semn de bucurie. Noroc cu profesorii și cu gazdele excelente care au organizat excursii prin județele Botoșani și Suceava, iar revenirea la normalitate se petrecea seara pe terenul de fotbal, unde se încingea o miuța ca-n... copilărie!
Vineri, după ultimul baraj, s-a desfășurat festivitatea de premiere. Dupa premierea participanților au primit diplome copiii voluntari de la liceul gazdă. Printr-un frumos gest colegial au asistat și numeroși elevi din localitate. Apoi a urmat o lunga lista de profesori, din domeniu sau nu, fără de care nu s-ar fi putut organiza această tabără pregătitoare. Chiar am fost impresionat de acești dascăli care profesează cu multă dăruire și devotament în ciuda, uneori, a lipsei de recunoșțință din partea societății. Și știu ce spun pentru că și eu sunt fiu de profesor, iar pașii destinului meu m-au purtat și pe mine vreme de un deceniu prin învățământul superior.
Trebuie menționat faptul că participanții, adică copiii, au fost cazați la o pensiune diferită de a profesorilor implicați în concurs pentru a nu exista niciun fel de suspiciune. Aici concursul este pe bune, cel mai bun câștigă. Nu se întâmplă ca la unele doctorate despre care ați tot aflat în ultimii ani din presă.
La finalul festivității s-a citit o listă cu foști elevi, astăzi studenți, care au rămas atașați de olimpiadă și au contribuit on-line. În dreptul fiecărui nume se auzea: Oxford, Oxford, Oxford... Adică locul unde activează ei astăzi.
Ce mai pot să adaug? God Save the Queen!

P.S.
În ceea ce ne privește, adică pe Mihnea, programul de vacanță este făcut, trebuie să se pregătească pentru participarea la cele două olimpiade deja menționate. Patru copii vor merge acolo, reprezentând România, dar fiecare se va lupta pentru o cât mai bună poziție individuală.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu