pag.6
Berlinul nu este nici cea mai veche și nici cea mai frumoasă capitală din Europa, dar este cel mai important martor al istoriei ultimului secol și cea mai dinamică metropolă europeană, cu o capacitate de metamorfozare și o forță de atracție nemaipomenite.
Având o suprafață de 892 km² și aproximativ 3,5 milioane de locuitori, din peste 190 de țări, „este mai mult un continent decât un oraș”, după cum spunea scriitorul german Jean Paul. În ciuda dimensiunii sale, nu pare însă copleșitor, pentru că, deși strivite de tăvălugul istoriei, districtele lui au păstrat ceva din personalitatea așezărilor independente care erau odinioară…
pag. 118
Museum für Fotografie
www.helmut-newton.com
Jebensstraße 2 030.318.648.56 Marți, Mier și Vin-Dum: 10-18, Joi: 10-22 Tarif: 8 euro
U-Bahn: U2 și U9 (Zoologischer Garten), S-Bahn: S3, S5, S7, S75 sau autobuzele: M45, 100, 109, 110, 200, 204, 245, 249 și M45
Clădirea neoclasică a fostului Landwehr-Kasino, proiectată de Heino Schmieden și Julius Boethke la începutul secolului al XX-lea, găzduiește din 2004 Museum für Fotografie, cu cele două colecții ale sale: Colecția de Fotografie a Bibliotecii de Artă din Berlin și Colecția Fundației Helmut-Newton, care reprezintă atracția principală.
Fotograful de modă Helmut Newton (1920-2004), originar din Berlin, a devenit celebrul datorită stilului său provocator, marcat de erotism, scenelor stilizate alb-negru, cu nuduri feminine. Fundația pe care a înființat-o împreună cu soția sa, June Newton, administrează astăzi o interesantă colecție de obiecte care i-au aparținut: camere și accesorii fotografice, obiecte din biroul său din Monte Carlo, numere din revistele Vogue, Elle, Vanitity Fair, Paris Match și Der Spiegel, care i-au publicat fotografiile, și peste 100 de afișe de la expozițiile organizate începând cu 1975.
pag. 89
Martin Gropius Bau
www.gropiusbau.de
Niederkirchnerstraße 7/Stresemannstraße 10
030.245.860 Mier-Luni: 10-19 U2 (Potsdamer Platz), S1, S2, S25 (Potsdamer Platz sau Anhalter Bahnhof) sau autobuzele: M29 și M41
Clădirea în stil neorenascentist, cu superbe mozaicuri, construită între anii 1877 și 1881 de arhitecții Martin Gropius (unchiul lui Walter Gropius, fondatorul
Bauhaus) și Heino Schmieden pentru muzeul dedicat artelor și meșteșugurilor, a fost grav avariată în ultimele luni ale războiului și ignorată până la sfârșitul anilor ‘70, când a fost restaurată cu minuțiozitate de Winnetou Kampmann și Ute Weström pentru a fi transformată în centru expozițional.
În ultimele două decenii a găzduit o serie de expoziții de excepție, de la retrospectivele unor fotografi (Cindy Sherman, Man Ray, Eugene Smith și Brassaï) și pictori celebri (Frida Kahlo, Hokusai) la expoziții de arheologie, antropologie, arhitectură sau artă contemporană.
În anii 1999-2000 a trecut printr-un nou proces de restaurare, prilej cu care intrarea nordică a fost transformată în intrare principală.
Semnele va duc unde trebuie.
Muzeul era plin de vizitatori si foarte multi erau tineri. Helmut Newton este fericit cu atata lume in jur. Sigur stiti multe despre el, dar veti afla mult mai multe lucruri care va vor incanta.
In cartile serioase de fotografie avem si noi reprezentantii nostri
La Martin Gropius Bau sunt expozitii remarcabile. Si muzeografii romani ar avea de invatat despre felul in care se organizeaza o expozitie retrospectiva de fotografie. Fotografia atrage, dovada afluenta de public platitor de bilet.
Brassai expune fotografii si un film.
O galerie de unde puteti cumpara si printuri fotografice de la sute de euro la peste o suta de mii de euro
Cred ca este cea mai mare librarie din Europa. Se poate sta pana la miezul noptii cufundat intr-un fotoliu si rasfoi ce carti doriti. Nimeni n-o sa va certe ca inlaturati folia de protectie de pe vreun album.
Imagini dintr-o alta librarie, mai mica, dar generoasa in albume de fotografie.
Clasic la 50%.
Parr la 30%.
Libraria unui muzeu.
Cred ca v-am convins ce oportunitati fotografice aveti in Berlin. Si va asigur ca mai aveti multe, multe atractii.
Restul in noul ghid Ad Libri scris de Dana Ciolca.
Colectia "Calator pe Mapamond"
ISBN 978-606-8050-38-6
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu