luni, 14 mai 2012

World Press Photo Exhibition la ea acasa


Stiu ca fotojurnalistii stau infrigurati la inceputul fiecarui an pana se anunta rezultatele de la WPP. Cine n-ar vrea sa fie printre castigatori, printre elitele fotojurnalismului mondial?!
Apoi se cauta pe net imaginile si incep comentariile. Dar un lucru e cert: daca nu esti foarte bun, nu esti acolo. De la imaginea minuscula afisata pe monitorul computerului pana la imaginea cu dimensiunea de 1 metru printata impecabil este o distanta ca de la Pamant la Luna. Asa ca am preferat sa vad expozitia la ea acasa, adica in Oude Kerk, din Amsterdam.
Atmosfera pioasa a bisericii te pune pe ganduri in fata atrocitatilor care se intampla pe acest pamant. Slava Domnului ca Romania n-a mai fost in expozitie din 1990. Atunci fotografii straini dadeau buzna pe plaiul mioritic si cautau senzationalul. Hai sa-i numim pe cei care ne-au vizitat si n-au fost primiti cu paine si sare: Anthony Suau, Frank Fournier, Wubbo R. de Jong, Patrick Forestier, James Nachtwey.
In schimbul a 8 euro am vazut expozitia din 2012 si cu placere am constatat ca se facea coada la intrare. Asa era si la Praga in toamna trecuta, la editia anterioara. Dar la Amsterdam atmosfera este cu totul speciala.
Te puteai ruga in biserica, admirai imaginile, butonai o gramada de iMac-uri de 27" ce contineau arhiva WPP sau te puteai plimba pe langa biserica si delecta cu fetele care au la intrare neoane rosii...
Cum stiu ca iubitorii de fotografie care vor citi aceste randuri sunt avizi de informatii, va recomand sa cititi mai multe despre cea mai veche biserica din Amsterdam, gazda acestei expozitii, in noul ghid Amsterdam al editurii Ad Libri, care va fi lansat in curand la Bookfest. Va garantez ca e scris impecabil de Mariana Pascaru.
http://adlibri.ro/editura/carti.php?id=119

"Datand de la mijlocul secolului al XIII-lea, Oude Kerk este cea mai veche biserica din Amsterdam. In 1306 a fost inchinata sfantului Nicolae, iar putin mai tarziu a fost reconstruita in stil gotic. Extinsa fiind de mai multe ori, nu este de mirare ca a ajuns la curioasa forma pe care o are astazi si ca foarte putin a mai supravietuit din aspectul initial. Interiorul a fost modificat radical dupa Reforma din 1578 si singure doar picturile de pe tavanul de lemn s-au mai pastrat intacte. Cateva din vitralii dateaza din secolul al XVI-lea – remarcati-le pe cele trei din Mariakapel, care infatiseaza Bunavestire, Adoratia Magilor si Adormirea Maicii Domnului –, iar orga de la 1724 este formata din 8 foale si 54 de tuburi aurite. Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621), un celebru compozitor olandez, a fost organist al acestei biserici timp de 45 de ani si a fost inmormantat aici, la fel ca poeta Maria Tesselschade (1594- 1649) si Saskia van Uylenburgh, prima sotie a lui Rembrandt. De fapt, podeaua intregii biserici consta in intregime din pietre tombale; in Oude Kerk se afla aproape 2.500 de morminte, care adapostesc osemintele a 10.000 de oameni.
Astazi, Oude Kerk este folosita pentru concerte, dar si ca spatiu expozitional, aici fiind inaugurata expozitia anuala World Press Photo Exhibition, inainte de a-si incepe turul prin lume.
Vara, din aprilie pana in septembrie, puteti urca in turnul clopotnita, construit in 1555 de Joost Bilhamer, unde se pastreaza cel mai vechi clopot din tara (1450). Sambata, de la 16 la 17 puteti asculta sunetele carilonului, format din 47 de clopote, instalate in turn in 1647.
Oude Kerk este punctul final al procesiunii Stille Omgang, organizata la mijlocul lunii martie pentru a celebra Miracolul Euharistic de pe data de 15 martie 1345.
Biserica troneaza in inima Cartierului Felinarelor Rosii – un lucru care nu starneste indignare, caci ne aflam in Amsterdam. La stanga ei se afla Scoala Printesa Juliana, iar la dreapta se intind stradutele cu vitrine in care prostituatele isi fac meseria. Este o zona a contrastelor care coexista unele langa altele, fara sa creeze tensiune si schisma. Un monument din bronz dedicat prostitutiei (Frumoasa), realizat de Els Rijerse si amplasat in 2007 in Oudekerksplein, piata de langa biserica, demonstreaza, din nou, atitudinea toleranta a olandezilor. O alta opera de arta mai neobisnuita, pe care putini turisti ajung sa o observe, este micul bust feminin din bronz incastrat intre dalele pavajului din aceeasi Oudekerksplein, imediat la dreapta dupa ce iesiti din biserica. Aceasta lucrare deocheata infatiseaza un san mangaiat de o mana si dateaza din 1993; autorul ei, Sculptorul Necunoscut, s-a lasat inspirat probabil de privelistea oferita de vitrinele rosii din jurul bisericii."


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu