Bucuresti
Text: Mariana Pascaru
Foto: Florin Andreescu
192 pag, format 12.3x21 cm; 135 g/mp; coperta cartonata, plastifiata cu clape
ISBN: 978-606-8050-62-1
ISBN: 978-606-8050-62-1
Un altfel de ghid turistic despre Bucuresti – cu o prezentare atractiva si actuala, ilustratii color si o impartire pe capitole care sa-i ajute pe turisti sa se familiarizeze mai usor cu orasul. Alaturi de atracțiile turistice cele mai cunoscute au fost incluse obiective si locuri mai putin stiute, precum si cele mai noi surprize de pe scena Bucurestiului alternativ. De neratat sunt cele cateva trasee care acopera cartierele din proximitatea centrului, de regula ocolite de turisti, desi reprezinta minirezervatii de arhitectura veche.
Bonus: recomandari de cafenele, ceainarii, restaurante, modalitati de petrecere a timpului liber, tururi ghidate si atractii pentru copii si o lista de evenimente si festivaluri culturale. Acest mult așteptat ghid va va aduce revelatia ca Bucurestiul este cu adevarat o destinatie turistica demna de luat in seama.
"Un altfel de ghid turistic dedicat Bucureștiului din zilele noastre, orașul în care un cocktail de contraste te amețește de cum pui piciorul în stradă, fie că vii dinspre aeroport sau gară ca străin, fie că ești de-al „casei" și ieși să te plimbi sau să rezolvi o treabă oarecare. Într-o parte, un funcționar acru cu metehne comuniste îți trântește ușa în nas, dar peste stradă te oprești siderat în fața unui homeless așezat pe bordură cântând îngerește la frunză, dincolo te lași toropit de aromele dulcege de tei și caprifoi ce învăluie o alee umbrită de copaci seculari, pentru ca după colț să ai o întâlnire de gradul zero cu o haită de maidanezi care te trezesc subit la realitate; mergi puțin mai departe și dai peste o bătrânică blajină cu un coș de margarete, dar nici nu apuci să digeri această imagine anacronică, că nimerești pe o stradă cu localuri de fițe, pline ochi de corporatiști la costum. În Obor, un magazin universal din perioada comunistă (1977) continuă să-i seducă pe cumpărătorii nostalgici cu tot talmeș-balmeșul său incredibil de departamente, în timp ce în vecinătatea sa se înalță un alt mall anost. La doi pași de centru se încăpățânează să existe un cinematograf de cartier vetust și uitat de bucureșteni (fostul Miorița, rebotezat – culmea ironiei – Europa), unde rulează filme cu doar doi spectatori (sau chiar cu unul, dacă plătiți un bilet în plus, și chiar merită, căci prețul este de-a dreptul insignifiant), iar în mijlocul unui cartier-dormitor tipic, Titan, se ascunde unul dintre cele mai mari și frumoase parcuri ale orașului. Un șofer turbat te inundă într-o ploaie de injurii fiindcă nu traversezi strada suficient de repede pentru ca la distanță de două stații de metrou de centru să te afunzi în liniștea țiuitoare și sălbăticia unei delte urbane, formate din întâmplare pe fundul unui lac abandonat (Văcărești)."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu