luni, 9 decembrie 2019

“Revoluția română – București – Evenimente, Acțiuni, Manifestări...”


Nic Hanu ne face o plăcută surpriză înainte de sărbători și la împlinirea a trei decenii de la evenimentele din '89. Este vorba despre o expoziție de fotografie intitulată “Revoluția română – București – Evenimente, Acțiuni, Manifestări...”, care are loc în perioada 9-20 decembrie 2019 la Biblioteca Academiei, de pe Calea Victoriei nr. 125, intrarea dinspre bd. Dacia.
Nic aparține generației tinerilor fotografi furioși care, la începutul anilor '70, spărgea tiparele fotografiei de salon de la Asociația Artiștilor Fotografi din România. A făcut parte dintr-un grup fotografic, alături de Dan Dinescu și Andrei Pandele, iar spiritul grupului este viu și astăzi datorită unei frumoase prietenii între cei trei. În anii '80 a publicat două volume – “Să învățăm fotografia de la maeștri”, cărți de mare succes și cu un tiraj impresionant, care au deschis calea în această artă multor generații de fotografi. După '90 a încercat o perioadă să îndrume AAF-ul, dar timpurile erau ostile pentru asociațiile lipsite de o legislație protectoare. Astăzi, Nic, un verde octogenar, a rămas același mare iubitor de fotografie. Imaginile din expoziție au stat vreme de trei decenii ascunse bine într-un sertar. Și fiica maestrului mi-a mărturisit că nu știa mare parte din fotografii. Sunt expuse peste 80 de lucrări, alb-negru și color (Azo și ORWO NC19), iar perioada documentată este din 21.12.1989 până la evenimentele din iunie 1990. Ceea ce uimește este faptul că fotograful a fost prezent în multe zone fierbinți ale Capitalei: zona Dorobanți și Televiziunea Română, sediul CC și împrejurimile, dar și stăvilarul lacului Ciurel. Nu mai văzusem până acum fotografii cu soldați apărând barajul lacului din cartierul Crângași. În lunile ce au urmat, fotograful a fost prezent cu aparatul de fotografiat la evenimentele din ambele tabere: FSN și anti-FSN. Documentul fotografic are o valoare excepțională astăzi, când avem impresia că știm totul despre revoluția din'89, dar, iată, cum documentele ascunse prin sertare ies la lumină pentru a da de lucru istoricilor și a face neuitată această pagină de istorie recentă. Cuvântul de deschidere a aparținut Acad. Răzvan Teodorescu, care a subliniat faptul că Nic Hanu a realizat expoziția cu forțele proprii, Academia oferind doar sala. Printre participanți l-am zărit și pe Gelu Voican Voiculescu, o persoană de prim-plan a acelor zile fierbinți. 
Vă invit să nu ratați această expoziție și vă subliniez faptul că fotografia nu s-a inventat odată cu FB, Instagram sau telefonul mobil, ci a existat cu multă vreme înainte de a apărea acest instrument hedonist numit Like!





























































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu