luni, 20 iulie 2020

Canalul Nyhavn


Canalul Nyhavn (Portul Nou) a fost săpat în 1671 la cererea lui Frederik al V-lea, pentru a permite vaselor pescărești și cargourilor să ajungă cât mai aproape de centrul orașului. La scurt timp, malurile au început să se umple de case arătoase, făcute din lemn și cărămidă. Multe mai există și astăzi (Cea mai veche este cea de la nr. 9, ridicată în 1661.), au fost renovate și au la parter cafenele și restaurante cu terase care se umplu de viață în zilele însorite.
Printre locuitorii celebri ai Nyhavn se numărat și H. Ch. Andersen, care a locuit în trei case de aici. Între 1834 și 1838, când a scris primele sale povești, a stat la nr. 20. În perioada 1845-1864 s-a mutat la nr. 67, unde există și o placă memorială, iar în ultimii ani de viață la nr. 18. Clădirea de la nr. 18 aparține astăzi Băncii Național Daneze, care a transformat-o în galerie de artă și casă de oaspeți pentru oameni de știință și artiști.
Nyhavn este și scena de desfășurare a numeroase festivaluri și târguri: Festivalul de Jazz din Copenhaga, Midsummer's Evve Party, Târgul de Crăciun etc. De aici pleacă ambarcațiunilor Netto și DFDS Canal Tours, care fac turul canalelor.
Puteți afla mai mult din ghidul turistic Copenhaga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu