miercuri, 22 iulie 2020

Sarmizegetusa Regia

În Munții Orăștiei din sud-vestul Transilvaniei s-a aflat odinioară nucleul regatului dac, din care s-au păstrat vestigii de forturi, construcții strategice și turnuri de observație, acoperind o suprafață de 200 km²
Respectivele cetăți dacice, construite între secolele I î.H.-I d.H., cucerite de romani la începutul secolului al II-lea d.H., sunt printre cele mai de seamă vestigii rămase de la strămoșii legendari ai românilor, cei care se socoteau „nemuritori”. Fortărețele, înconjurate de tipice ziduri de calcar șlefuit și perfect îmbinat (murus dacicus), reprezintă „un sistem de apărare unic în arhitectura europeană”. Numeroasele sanctuare descoperite în preajma lor stau mărturie despre profundul spirit religios al acestui misterios popor despre care se știu puține lucruri sigure. Originala îmbinare a elementelor de arhitectură religioasă și militară caracterizează cetățile din faza clasică a civilizației dacice.
Centrul militar, politic, economic și religios al dacilor era Sarmizegetusa Regia (satul Grădiștea de Munte, comuna Orăștioara, județul Hunedoara). Este amplasată la altitudinea de 1.200 m, în cel mai înalt punct al Dealului Grădiștei. A fost amenajată pe mai multe terase antropice. Platoul superior era legat de zona sacră a sanctuarelor, situate pe două terase, de o via sacra – un monumental drum pavat cu lespezi de calcar. Înaintea cuceririi și distrugerii ei de către romani, Sarmizegetusa Regia era cel mai important centru metalurgic din Europa (exceptând Imperiul Roman).
Căile de acces spre capitală erau protejate de multe alte citadele, plasate de regulă în punctele strategice. Câteva dintre acestea sunt:
Costești-Cetățuie (comuna Orăștioara, județul Hunedoara), înălțată cu ajutorul unor meșteri și arhitecți aduși din coloniile grecești de la Marea Neagră
Costești-Blidaru (comuna Orăștioara, județul Hunedoara)
Luncani-Piatra Roșie (comuna Boșorod, județul Hunedoara)
Bănița (județul Hunedoara)
Căpâlna (comuna Săsciori, județul Alba).
Cetățile dacice din Munții Orăștie sunt monumente UNESCO. Alte monumnte UNESCO din țară puteți vedea în albumul România Monumente UNESCO, din colecția Călător prin țara mea, Ediție Aniversară.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu